El projecte europeu Prosper que s'ha fet a Mataró per a assajar limitadors de velocitat als cotxes ha acabat la seva fase de proves, però encara falta conèixer els resultats amb tota la informació recopilada durant els quatre mesos que ha durat l'experiència. Una vintena de voluntaris han participat en aquest projecte que té l'objectiu de posar a prova un sistema automàtic de limitació de velocitat per intentar millorar la seguretat de trànsit i reduir l'accidentalitat. Alguns d'aquests voluntaris es van reunir la setmana passada amb el regidor de Mobilitat, Fermín Manchado, i els responsables de la empresa Intra (Ingeniería de Tràfico), que impulsa aquesta iniciativa a Espanya, i representants del Servei Català del Trànsit, per valorar l'experiència de conduir sota control.
Els voluntaris van valorar positivament l'experiència i van posar de manifest els problemes que s'han trobat al haver de conduir amb limitadors de velocitat. Anar més poc a poc no m'ha fet arribar més tard a la feina i a més arribava molt més tranquil·la, va dir Esther Ortíz, una de les voluntaries. Els set participants presents a la reunió van constatar que la majoria de vehicles acostumen a anar per la ciutat a més velocitat de la permesa i van explicar que, fins i tot, han hagut d'aguantar les males cares i les esbroncades dels altres conductors per conduir a la velocitat indicada. La pressió dels vehicles és molt forta i tens la sensació d'estar molestant a la resta de conductors, van coincidir la majoria de voluntaris.
Alguns es van mostrar partidaris del avisador acústic, que els advertia mitjançant un xiulet que havien superat el limit de velocitat, mentre que altres es van sentir més segurs amb el sistema de control del pedal de l'accelerador, que impedia automàticament sobrepassar els limits de cada carrer.
Abans i desprès de posar a prova aquests dos sistemes s'han recollit dades de sobre les velocitats de conducció dels vehicles per poder determinar si el fet de conduir durant dos mesos sota control ha canviat els hàbits dels voluntaris. Les dades s'han enviat a la Universitat de Lund (Suècia) que es qui coordina aquest projecte a nivell internacional i està previst que els resultats es puguin conèixer entre setembre i octubre, segons va explicar Jytthe Thomsen, de l'empresa Intra. Seria interessant poder mesurar les velocitats dintre d'un any per saber si continuem mantenim els hàbits adquirits. Les experiències realitzades a Suècia demostren que el 50% de les persones que proven aquests sistemes augmenten la velocitat després d'un any, va assenyalar Thomsen. Jaume Tomàs, un transportista de Mataró que ha fet de voluntari, va reconèixer que el tràfic t'arrossega, encara que tu vulguis anar a 50. Si no hi ha ningú que em controli, quan trigarè jo a anar a la mateixa velocitat que van els del meu entorn?, va qüestionar.