Un grup d’empreses tèxtils catalanes, entre les quals quatre del Maresme, s’han unit per crear l'Agrupació Catalana Tèxtil i Moda. Les empreses maresmenques que hi formen part són Avet, Cóndor, Bòboli i C.P Aluart. El Clúster tèxtil, que ja ha començat a treballar per aplegar la majoria de les 1.700 empreses i 40.000 professionals del sector, té com a objectiu unir sinergies per fomentar la internacionalització, la formació i el desenvolupament del tèxtil i la moda i millorar-ne la seva competitivitat.
Precisament, la formació és una de les principals demandes del sector, que necessita enginyers tècnics industrials o graduats en formació professional superior per cobrir les baixes per jubilació que en un termini d'entre cinc i deu anys abandonaran les fàbriques i indústries. La plantilla que està darrera la maquinària de fibres químiques, filatura, teixidura, tints i estampats o de confecció en les plantes de producció tèxtil catalanes es jubilarà en un període d'entre cinc i deu anys. Precisament la formació tècnica és, ara mateix, un dels "grans reptes" del sector i sobre el qual hi està treballant molt, explica la presidenta del Clúster, Roser Ramos, directora de l'empresa centenària Còndor d’Arenys de Mar, una de les empreses promotores del Clúster.
Ramos explica que aquesta plantilla té actualment entre 50 i 60 anys i que el sector demanda professionals més joves que puguin ocupar els aquests llocs de treball, imprescindibles per seguir evolucionat i innovant en el sector. Persones joves llicenciades en enginyeria tècnica industrial, especialitzada en el tèxtil, però també, explica, persones formades en graus superiors de Formació Professional (FP).
Treballar sinergies
Una de les bases de la nova agrupació, que es va presentar la setmana passada en un acte al CCCB és la "unió de les empreses. En aquest sentit, el Clúster vol, un cop definides les necessitats particulars de cada empresa, buscar sinergies i col·laboracions per tirar endavant actuacions conjuntes, i especialment en l'àmbit de la internacionalització. "Volem ajudar a les empreses a exportar més i millor", explica Ramos Badia, ja sigui "de forma individual o de forma conjunta a través de plataformes".
Un dels principals repte de l'entitat és fomentar la competitivitat del sector català a través de la internacionalització, seguint els passos de les potents empreses com Mango o Custo Barcelona. Dues de les grans marques que no formen part del Clúster però que confien hi podran ser ben aviat. La internacionalització com una de les vies per ser més competitius i generar riquesa i ocupació a Catalunya, explica Ramos Badia.
Passarel·la "Barcelona"
La presidenta de l'Agrupació Catalana Tèxtil i Moda (ACTM) també ha expressat la voluntat del sector perquè el Govern "els utilitzi" i aposti per a ells com un dels motors econòmics per sortir de la crisi econòmica. El sector representa el 4,6% del PIB industrial i el 1,49% del PIB català. En aquest sentit, Ramos Badia s'ha mostrat partidària de que Barcelona recuperi la setmana de la moda o una passarel·la com a iniciativa de promoció comercial. Un projecte que, segons ella, només cal que dugui el nom de "Barcelona".
Les catorze empreses promotores de la nova associació es troben distribuïdes per bona part del territori català i són principalment empreses familiars: Giró (Badalona), Yerse (Sabadell), Còndor (Arenys de Mar), Bobolí (Mataró), Denier (Barcelona), Cetriko (Barcelona), Punto Blanco (Igualada), TEX51 (Igualada), Sita Murt (Igualada), Diacar/LINN (Igualada), Guash (Capellades), Avet (Mataró), Escorpión (Igualada) o C.P Aluart (mataró). Totes elles concentren 1.500 professionals i tenen una facturació conjunta superior als 250 milions d'euros. La voluntat de l'entitat però és superar el centenar de socis durant el 2012.