L’oposició sovint titlla els socis minoritaris de “comparses”.
El senyor Joan Mora va menysprear un cop el nostre grup en un ple municipal, i llavors ja li vagi respondre que nosaltres hem ajudat a formar una majoria de govern, cosa que ell no pot fer. Quan sàpiga què és tenir un govern, quan tingui prou vots per ser alcalde però necessiti que l’acompanyi alguna “comparsa”, ja veurà si els grups minoritaris ho som o no.
Us imagineu un altre escenari de govern a la ciutat? Us preocupa aquesta perspectiva?
No ens preocupa tornar a l’oposició, perquè ja hi hem estat i amb persones molt competents. Sí que ens preocupa que Joan Mora torni a encapçalar la llista electoral de CiU, que no té model de ciutat, només cal repassar la seva entrevista a Capgròs per veure-ho. El problema no és que es produeixin condicions per a un altre tipus de majoria sinó que aquesta no tingui model propi.
Donaríeu suport a algun altre govern?
No. L’únic escenari que ens plantegem és un govern d’esquerres, l’únic en el qual participaríem, o tornar a l’oposició.
L’executiu municipal no s’ha mostrat massa distant amb la fusió de Caixa Laietana i Penedès i la pèrdua de llocs de treball que pot suposar?
Potser l’alcalde ha confós el fet de deixar treballar el Banc d’Espanya i no pronunciar-se sobre les fusions, tal i com va demanar la ministra Salgado, amb un fet més simple, com és preocupar-se per la situació econòmica de la ciutat. Preocupar-se perquè una empresa tan important com Caixa Laietana faci bé les coses i que el màxim de treballadors puguin formar part d’aquest nou projecte. En el ple municipal de febrer volem posicionar-nos a favor que aquest procés no perjudiqui encara més la situació econòmica de la ciutat.
Demanareu a l’alcalde que sigui més ferm en el seu posicionament?
Si, exacte. Fa uns mesos al ple vam fer una declaració conjunta sobre la situació d’Iveco a Barcelona. Quina diferència hi ha amb el cas de la fusió? Ara poden ser molts més treballadors els que es quedin al carrer. Comissions Obreres ha fet un comunicat i ha registrat una proposta de moció demanant que l’Ajuntament es posicioni en aquest tema. Esperem que en el procés de negociació per la fusió se sigui intel·ligent i es recordi que hi ha treballadors que necessiten mantenir la seva feina.
El vostre nou candidat a les municipals, Esteve Martínez, és precisament representant sindical de Caixa Laietana. No té experiència política, això pot ser un problema?
L’any 1979 en Salvador Milà tenia 24 anys i també era un principiant. El 2003 en Jaume Graupera també ho era. I ara l’Esteve també ho és. Sindicalista pels quatre costats, i coneix molt bé Mataró. Potser no tant els temes concrets encara, n’haurem de parlar molt. El més important, però, és la il·lusió que sent per la ciutat on viu, on resideix des de petit i on s’ha format. Però com a cap de llista no s’ho farà tot sol, té un equip darrere i el partit està amb ell.
Abans els rostres que lideraven ICV a la ciutat eren molt coneguts, ara Martínez i Sergi Morales (el president local) són menys coneguts fora dels seus àmbits. Això us pot perjudicar de cara a les eleccions?
Aquest és el dubte que tenim i que té l’Esteve. La generació actual d’ICV té certes diferències amb l’anterior, aquella liderada per gent com l’Àngel Puig, Pep Canal, Genís Mayola i altra gent de la “ciutat de tota la vida”. Ara hem trencat fronteres, jo mateixa vinc del mateix extracte social que en Sergi Morales, del barri de Cirera i de pares immigrants. Tornem a recuperar la unió de classe obrera i intel·lectual que treballaven juntes al PSUC, ens sentim còmodes parlant de classe obrera, que és on pertanyem i des d’on ens hem de mirar la política. Potser als demés aquest concepte ja no els importa, però a nosaltres sí.