Aprendre a fer videojocs és molt més accessible ara que fa una dècada. Cada vegada hi ha més graus i formació específica en el camp, com passa al TecnoCampus. D’allà n’és professor Rafael González, desenvolupador que actualment treballa com a freelance i es troba inmers en un projecte de THQ Nordic, un dels gegants europeus. “Quan vaig començar no hi havia formació específica, així que després d’acabar informàtica vaig anar fent màsters i cursos relacionats amb videojocs, tots els que trobava”, explica González. Malgrat que l’ensenyament estava molt verd, va aconseguir entrar com a tester, i l’èxit d’un dels seus projectes universitaris el va empènyar a muntar la seva empresa. “Vam tenir el suport de la Universitat Pompeu Fabra amb Barcelona Activa, i vam muntar A Crowd of Monsters l’any 2012”, relata.
El seu primer projecte, Sugar Kid, era un joc per a mòbils amb “una estètica molt cafre” que, després d’alguns problemes amb l’editora inicial, va cridar l’atenció de Cartoon Network. Després arribarien Funk of Titans, publicat amb Microsoft per a Xbox One, i Blues and Bullets, un joc que tot i tenir bona rebuda en el seu primer episodi, va suposar l’adéu de la companyia per diversos problemes.
Què va passar amb Blues and Bullets?
La idea per fer-lo sostenible era fer un joc per capítols on veníem el pack de temporada, quelcom que ens donava el 80% dels beneficis i finançaves així els següents episodis. A una setmana del llançament, Microsoft ens va dir que no podíem treure un indie amb aquest format, i això va condicionar-ho tot. El primer episodi va donar un 20% dels ingressos previstos, i el projecte va quedar sentenciat tot i la bona acollida inicial.
Què vas fer després?
Vaig estar un any a l’empresa de Kerad Games de Gerard Piqué i després ja vaig entrar a THQ Nordic com a freelance per un projecte intern que em fa molta il·lusió.
Com es compagina aquesta feina amb la de professor?
Vaig entrar de professor fa quatre anys, el segon que es feia el grau a Mataró. Vaig començar fent classe de programació i projectes, però ara m’estic centrant més en el segon. És complicat, perquè si ets molt acadèmic no coneixes la indústria i si hi estàs dins, et falta temps!
Com veus el grau de videojocs del TecnoCampus?
És molt cridaner i interessant per algú que vol començar. Està enfocat a crear treballadors i potser falta una visió de formació més teòrica. Segurament en aprenentatge no pots competir amb algu que ha fet informàtica, però sí que surts coneixent de tot i podent fer un joc i entrar a competir al mercat.
Com veus la indústria espanyola?
Segurament no estem on voldríem però anem pel camí. Cada cop hi ha més gent preparada, i ara falta gent formada en el món de l’empresa per fer les inversions adequades. De fet, aquesta visió empresarial i el màrqueting són cabdals i caldria aprofundir-los més a la indústria.
Què ha de saber un jove que vol estudiar aquest grau?
Que haurà de treballar molt, que fer videojocs no és com jugar-los... Però que sortiràs preparat per gairebé qualsevol joc que et proposis.