Impulsar el desenvolupament i la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i el treball en xarxa en l’àmbit de la salut, avançant cap a un model basat en l’atenció personalitzada i humana per a tota la ciutadania. Aquest és l’objectiu amb què es defineix TicSalut, una Fundació nascuda ara fa cinc anys i ubicada a Mataró, a la sisena planta de la torre 3 del TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM), i que té com a patrons tres Departaments de la Generalitat, l’Ajuntament de Mataró, el TCM, CatSalut, l’Institut Català de la Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, La Unió (Associació d’Entitats Sanitàries i Socials), i Aces (Agrupació Catalana d’Establiments Sanitaris). “A Catalunya tenim un sistema de Salut força complex, i si bé fa uns anys totes les institucions van anar per feina per informatitzar-se, va arribar un punt en què estàvem perdent el tren, perquè cada centre anava pel seu compte”, assenyala el mataroní Josep Mañanch, director de la Fundació, com un dels motius que van fer necessària la seva constitució en el darrer tram del govern presidit per Pasqual Maragall. El conseller de Salut, Boi Ruiz, n’ocupa la presidència, mentre que l’enginyer tècnic i psicòleg Joan Cornet n’és el president executiu. “En la qüestió sanitària sempre hi ha hagut un cert consens polític i per tant des de la Fundació no hem notat en excés els canvis de govern d’aquests anys, sinó que el que realment fa canviar la nostra feina és la constant evolució tecnològica. Fa un temps, el més important en un hospital era que hi haguessin molts llits, mentre que ara això ha passat a ser secundari gràcies a les intervencions sense ingrés. La Fundació ha d’avançar-se, preveure, aquests canvis”, reflexiona Mañach.
“El balanç d’aquests primers cinc anys és positiu, tots els governs han vist que TicSalut dóna un valor afegit al sector i ajuda a millorar tecnològicament el funcionament del sistema”, considera el director. Però, com la poden notar, els pacients, aquesta feina de TicSalut? “Per exemple, en la Història Clínica Compartida. Quan una persona es fa una anàlisi al seu CAP, els resultats els poden tenir a qualsevol hospital o centre sanitari del país. Això no és tan senzill com pot semblar, no és enviar un document en pdf, ja que es tracta d’informació sensible i protegida per la llei, i per tant conté uns sistemes de seguretat. O el cas de la recepta electrònica, que fa cinc anys quasi no s’usava i ara ja arriba al 80% del sistema”, exposa, tot afegint un altre exemple: “Avui es pot fer un TAC a pràcticament qualsevol hospital del país, però no a tots hi ha sempre un neuròleg per interpretar-lo. Ara tenim 16 hospitals connectats i, en cas d’urgència, hi ha neuròlegs en un o altre fins cobrir les 24 hores del dia i poden actuar a distància mitjançant les tecnologies”.
Mapa de Tendències
A TicSalut hi treballen una desena de persones. “Som una fundació petita, però molt posada dins el sistema, l’hem de conèixer bé, i actuar també com a xarxa de comunicació, punt de contacte i motor de molts projectes”, manifesta Mañach, assenyalant que en aquests cinc anys han passat per les oficines més de 200 empreses relacionades amb el camp de la sanitat. Amb la participació de tres Consells, un de científic, un de professionals i ciutadans, i un assessor d’empreses, la Fundació desenvolupa les seves rutines diàries en quatre direccions: innovació (pla de Telemedicina i Teleassistència), normalització (oficina d’interoperatibilitat i estàndards), relacions i projectes internacionals, i finalment d’observatori, que es tradueix en el Mapa de Tendències.
Aquest Mapa, de caràcter anual i que es fa des de l’any 2007, és un encàrrec del Departament de Salut, i setmanes enrera es va presentar el que aporta resultats referents a 2011. Entre moltes altres dades d’interès, s’hi assenyala que en els darrers cinc anys s’ha duplicat la inversió destinada a millorar les infraestructures – com incorporar tecnologia o servidors virtualitzats -, i que el 94% dels hospitals d’aguts ja no imprimeixen les imatges radiològiques. Així mateix, el Mapa de Tendències constata que “les noves tecnologies permeten resoldre problemes d’accessibilitat sense generar nous costos, mitjançant la prestació d’assistència en el lloc més adient segons la necessitat del pacient”. No obstant, es reconeix que la utilització professional de les xarxes 2.0 “es pot considerar un fenomen inicipient” tot i que “s’ha doblat anualment des de l’any 2008”. El gran titular que aporta el Mapa, però, és que “el 92% dels hospitals catalans estan per sobre la mitjana europea en nivell de TICs”. Uns informes especialment importants en uns moments en què les retallades en el sistema sanitari són tema de debat habitual, i per tant serà interessant seguir l’evolució d’aquestes xifres els propers anys. Josep Mañach, però, es mostra convençut que la situació econòmica, lluny d’afectar la feina de la Fundació, l’hauria de potenciar encara més: “Si les tecnologies ens ajuden a arribar a més pacients amb menys desplaçaments o necessitat de menys visites personals, haurem guanyat en eficiència. Fer més amb menys”, conclou el director de la Fundació.