Podem arribar a descobrir què hi havia abans de la creació de la matèria?
No se si trobarem la resposta a l’LHC, però estic convençut que algun dia sabrem què va originar el Big Bang o els Big Bangs, perquè ningú ens assegura que només n’hi hagi hagut un de sol.
I demostrar que els viatges en el temps són possibles, com també s'ha dit, o això és pura fantasia?
Fins ara els viatges en el temps no han estat descartats per cap teoria física. De fet Einstein va demostrar que el viatge al futur és possible. Ara tan sols falta trobar proves de què és possible viatjar al passat (les teories més ambicioses creuen que sí). L’LHC no ens permetrà fer viatges en el temps, però sí que hauria de ser capaç de demostrar que aquests són possibles.
Què en penses de les prediccions apocalíptiques sorgides d’alguns sectors sobre el resultat dels experiments que es portin a terme al CERN?
Totes aquestes teories apocalíptiques són una completa estupidesa de gent que només vol cridar l’atenció. L’LHC pot generar micro forats negres inestables que apareixeran i desapareixeran gairebé instantàniament, cosa que de fet ja passa a l’atmosfera terrestre milions de vegades per segon. Les possibilitats que aquets forats tinguin alguna influència fora dels nostres detectors són les mateixes que un nen xuti una pilota i aquest acabi orbitant entorn de Saturn. És a dir, cap ni una.
L’aportació econòmica d’Espanya al CERN és suficient?
Si, Espanya és un dels països que més contribueix al CERN tan en finançament com en personal. Sempre podria ser millor, però no ens podem queixar.
Com tu, molts científics catalans i espanyols han de marxar del país per desenvolupar la seva carrera.
No és cap secret que la ciència a Espanya no funciona gaire bé. Se sol assenyalar els polítics però no són els únics culpables. Cal optimitzar els recursos públics dedicats a la investigació, convèncer la indústria que la innovació no és una despesa sinó una inversió, millorar i reduir el número de carreres universitàries i, sobretot, canviar el panorama de futur de l’investigador, que ara té dues vies: o ser un becari mal pagat o un funcionari amb el sou garantit de per vida. Cal pagar bé a l’investigador per poder ser competitius, la vocació és important però sense un bon sou mai es reclutarà els millors.
Què representa per a tu treballar en un projecte com aquest?
Viure tant de prop la posada en funcionament de l’accelerador més gran que s’ha fet mai culmina, de llarg, les ambicions que tenia quan era estudiant. Tinc col·legues, i amics, de 30 països diferents, cada dia assisteixo a reunions on discuteixo amb grans experts mundials de diversos temes, i sovint em trobo menjant a la cantina del CERN al costat de dos Premis Nobel que parlen de les seves històries. A més, crec que l’LHC és un projecte que ha de fer-nos sentir orgullosos del què som capaços de fer els éssers humans quan ens ho proposem.