Com era previsible i ja anunciat públicament, ERC i Junts per Mataró s’oposen frontalment al fet que l’Ajuntament es pugui acollir a l’acord per a la utilització del superàvit municipal al que van arribar el Govern Espanyol i la Federació de Municipis. Els dos grups independentistes del Saló de Sessions desautoritzen aquesta via i demanen canvis legals perquè siguin els Ajuntaments els que puguin emprar directament els seus romanents en les moltes necessitats derivades de la gestió de la Covid-19. ERC i Junts portaran al Ple una proposta perquè Mataró no faci ús d’aquesta via que el tinent d’alcalde Juan Carlos Jerez ja va avançar a Capgròs.com que veia amb bons ulls.
Demanen poder utilitzar el romanent sense intervenció estatal
L’Ajuntament de Mataró va tancar l’exercici del 2019 amb un romanent de tresoreria de 4,6 milions, dels quals 3,1 estarien disponibles. És el sisè any consecutiu que l’Ajuntament tanca l’exercici amb superàvit. També, per norma des del 2012, els consistoris no poden emprar aquest sobrant per la llei d’estabilitat pressupostària del 2012 que obliga els ajuntaments a destinar al finançament del deute tot el sobrant d’un exercici econòmic. L’acord nou d’aquest 2020 es promociona per part del govern com una oportunitat de poder mobilitzar part dels superàvits en favor dels ajuntaments però la mecànica que s’ha acordat és rebutjada frontalment per ERC i Junts, que voldrien poder utilitzar el romanent sense intervenció estatal sobre les finances municipals.
La proposta conjunta
L'alternativa: flexibilitzar la regla de despesa
El text que els dos grups porten a Ple assegura que “amb el sobreesforç i la greu tensió que viuen les hisendes locals degut a la pandèmia, ens calen nous instruments legislatius i econòmics que ara no tenim. Eines per a fer front a la conjuntura inicial, però també estructural que enforteixin les administracions locals de cara al futur”.
En lloc de l’acord dels romanents, els grups proposen “emplaçar el Govern de l’Estat Espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar i a modificar la llei d’estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi”. Igualment demana a l’Estat que es “permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals”.