Nou episodi en la possible presència dels macroprostíbuls a Mataró. El Tribunal Suprem va ratificar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que l’any 2015 va anul·lar part de l’ordenança municipal de Mataró que s’havia modificat per entorpir l’arribada de dos bordells de grans dimensions a la ciutat. El cas, que es remunta al 2010 quan un promotor va demanar la llicència per aquesta activitat, es troba ara en una situació delicada per l’Ajuntament mataroní, que veu com la porta per impedir aquest equipament no es troba tancada. Però tampoc oberta del tot, avisen.
Segons el TSJC, les limitacions de superfície que fixava la normativa municipal feien el projecte inviable, vulnerant la llibertat d'empresa. El consistori va al·legar que la normativa de la Generalitat li permetia afegir restriccions addicionals a les que estableix la pròpia Llei catalana d'espectacles, però el Suprem tampoc entén que estiguin prou justificades, ja que l'objectiu de l'Ajuntament no és "evitar l'aglomeració d'aquest tipus d'establiments ni impedir la coexistència amb altre tipus d'activitat", com fixa la normativa.
El promotor dels prostíbuls vol obrir dos locals a polígon de Les Hortes de Mataró, configurant un gran complex de més de 2.000 metres quadrats i unes 80 habitacions. Per intentar evitar-ho, l'Ajuntament va aprovar una ordenança molt restrictiva que establia un límit màxim de 500 metres quadrats per a l'activitat principal. També es limitava al 10% de la superfície total l'espai destinat a habitacions. El promotor va denunciar-ho i ara se li dóna la raó en una sentència que, un cop es comuniqui oficialment, serà ferma.
Tots els grups municipals, en contra
L'Ajuntament de Mataró activarà totes les eines que té a les seves mans per impedir que s'instal·li un macroprostíbul a Mataró. Així ho va explicar l'alcalde, David Bote, en una declaració en la que comptava amb el suport de tots els grups municipals. Segons va explicar, l'ajuntament "fa temps que lluita contra aquesta proposta i volem transmetre un missatge de tranquil·litat a la ciutadania: farem tot el que tinguem a la nostra mà per impedir-ho". L'alcalde va relatar que una de les voluntats és "endurir la normativa" i que ja es troben mirant com ho poden dur a terme.
La regidora d'urbanisme, Núria Calpe, va aportar més detalls: "La sentència anul·la algunes de les clàusules de l'ordenança, però perquè indica que aquestes limitacions s'han de fer modificant la normativa de planejament, i això és el que estem treballant". Els dirigents van admetre que qualsevol canvi que es faci no tindrà efecte retroactiu, tot i que van recalcar que de moment no hi ha llicència en tràmit pel macroprostíbul perquè la que es va tramitar havia caducat. No descarten preparar mesures provisionals com suspendre l'atorgació de llicències mentre no es pugui renovar el planejament tal i com està previst.