Una mobilització perquè tots aquells veïns que diumenge aniran a votar als col·legis electorals es replantegin portar els seus infants als mateixos centres per evitar la segregació escolar. Sota el lema 'Votes aquí? Matricula els teus fills i filles aquí!' lamenten que les escoles de "màxima complexitat", que es troben en diversos barris, veuen com els veïns només els visita per les eleccions i decideix portar els infants a altres centres buscant un determinat estatus socioeconòmic. Aquesta concentració es va dur a terme també a Mataró, a l'escola Germanes Bertomeu, que participa en la campanya. Cal recordar que la capital del Maresme és la ciutat més gran catalana que té una única zona educativa, pel que aquest fenomen de fugida es permet de forma fàcil i justificada.
Arreu de Catalunya hi ha multitud d'escoles classificades com de màxima complexitat, en barris del tot heterogenis on famílies de classe mitjana, humils, autòctones i de nouvinguts conviuen amb normalitat. Però no a l'hora d'escolaritzar els nens i nenes.
Per això, coordinat pel Col·lectiu d'Escoles contra la Segregació, es busca interpel·lar directament als veïns dels centres desafavorits. "Aquest és el teu col·legi electoral... per què no és el col·legi dels teus fills?" Apunta la campanya. Busquen conscienciar que depèn de tots evitar que l'escola sigui un ghetto, i sí un reflex del barri.
Un problema a mig i llarg termini
El moviment també assenyala que l'existència d'escoles concertades, segons ells, permet "a famílies evitar escolaritzar els fills en centres amb ràtios d'immigrants altes sense haver de canviar de domicili", i lamenten que "calen polítiques per resoldre aquest decalatge". En aquest punt consideren que cal també "consciència i pròpia responsabilitat" de la societat.
Segons dades del Departament d'Educació, arreu de Catalunya hi ha uns 225.000 infants escolaritzats en 422 escoles, instituts-escola i instituts “de màxima complexitat”. La cronificació de la situació actual acabarà desembocant, assenyalen, en un problema social i de cohesió de primera magnitud, ja que segons apunten, aquests infants van creixent en espais situats al marge de la realitat del propi barri.