Captura de vídeo dels dofins a la costa de Mataró

Espectacular albirament de dofins a la costa de Mataró

Posidònia21 ha enregistrat un vídeo subaquàtic on es veuen tres espècies diferents de dofins a 12 milles de Mataró

Tres dofins de tres espècies diferents, nedant a pocs kilòmetres de la costa de Mataró. Aquesta és l’espectacular escena que va captar l’embarcació de Posidònia2021 ahir dimecres, dia de Sant Joan, navegant pel mar de la capital del Maresme. Darrerament s'estan succeint les visites de mamífers aquàtics, com ara el catxalot de fa unes setmanes. 

Els membres de l'associació Posidònia2021 van sortr a navegar amb el veler Vell Marí de la Fundació CRAM fins a la zona dels canons del Maresme, un accident geogràfic submarí que se situa a 12 milles de la ciutat, arriba a profunditats de més de 1.500 metres. En aquest punt van albirar un grup de dofins comuns de musell curt (Delphinus delphis) desplaçant-se i interaccionant amb dofins llistats (Stenella coeruleoalba). En aquell moment també va aparèixer un grup de més de vint caps d'olla (Grampus griseus).

D'aquestes tres espècies, la menys comú de veure a les costes catalanes és, paradoxalment, l'anomenat dofí comú, ja que la seva presència és menys abundant que fa un sanys a causa de la contaminació, la sobrepesca i la pesca accidental. Des de Posidònia 21 expliquen que, tot i que la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) la cataloga com una espècie de preocupació menor, la població del mediterrani està catalogada com a vulnerable dins la llista vermella dels vertebrats a Espanya.

Els dofins llistats, que es veuen a la part esquerra del vídeo, es poden diferenciar per les bandes o llistes que recorren el cos de l'animal lateralment, mentre que els dofins comuns es poden detectar pel seu patró de coloració, com una mena de rellotge de sorra de color crema a la part de davant del cos i de color gris claret a la part posterior de l'animal.