El local on ja no poden fer lleure l'esplai Olla de Grills i l'AE Antoni Comas

Cugat Comas

Un esplai mataroní, abocat a començar el curs al carrer

El tancament del local parroquial de Sant Josep deixa sense sostre l’esplai Olla de Grills al que l’Ajuntament intenta recol·locar en algun equipament o local d'entitat

La setmana que ve ja serà octubre i, per tant, començarà el curs d’activitat setmanal per a totes les entitats de lleure de Mataró. Per a dues d’elles, però, no serà un inici com el dels altres anys. L’esplai Olla de Grills i l’Agrupament Escolta Antoni Comas no disposen ja del seu local històric pertanyent a la parròquia de Sant Josep. Aquest, pel que s’accedia des del carrer d’en Moles i tenia dependències pròpies i pati, no està disponible per raons de seguretat i, per tant, no pot acollir els centenars de nois i noies que mouen les dues entitats. L’Antoni Comas ja ha trobat una solució provisional però l’Olla de Grills no. I malgrat que l’Ajuntament assegura que treballa contrarellotge per aconseguir una alternativa sembla que haurà de començar el curs fent espai cada dissabte al carrer. Sense sostres ni paret.

Totes dues entitats van ser informades ja el mes de juny per la parròquia que l’edifici que ocupaven s’havia de tancar per no complir normativa. El 31 d’agost havia de quedar barrat i buit. La mala nova va ser rebuda com un trasbals, com es pot entendre. "Portem 30 anys en aquest local i en som coneixedors del seu estat, ja que sempre ha estat el mateix, i fins al moment no hi havia hagut mai cap problema. Tot i així, si aquest any han decidit fer-nos fora sense antelació ni oferir-nos una altra opció, no creiem que aquestes siguin les maneres. Ho han fet ara, quan els ha interessat, fent-ho coincidir amb les obres del seu local. Ens han tret tots els recursos de què disposàvem.", diu l’equip de monitors i monitores de l’Olla de Grills. 

Ja el Casal d’Estiu, amb 140 infants, el van haver de fer fora del local. Es van poder recol·locar al casal Jaume Terrades, però aquesta era una opció no vàlida durant la resta de curs. Des d’inicis d’estiu que han traslladat a l’Ajuntament la situació, de moment sense solució a la vista. “Hem fet les inscripcions, que estan anant molt bé i ho hem d’agrair a les famílies, explicant que segurament haurem de començar al carrer”, expliquen.

L’Olla de Grills no es vol resignar a la seva sort i té previst d’acudir al Ple Municipal a fer patent la seva situació. L’equip de monitors explica que “volem mantenir la nostra educació en el lleure i volem seguir on sigui però necessitem un espai a la llarga, en la mateixa zona. El local ens el sentíem nostre, hi estàvem molt bé. Complia moltes de les necessitats i creiem que s’han fet venir bé la normativa per tancar-lo”, asseguren.

L'Olla de Grills, al seu local, en una imatge d'arxiu


L’Ajuntament confia en trobar una alternativa

L’Ajuntament de Mataró és plenament coneixedor de la situació i confia que es trobi un emplaçament alternatiu per a l’Olla de Grills i evitar que l’esplai hagi de començar als carrers i les places. Marta Moya és la regidora de Joventut i explica que “treballem per trobar un espai del que es pugui cedir l’ús, buscant la millor alternativa a partir dels requeriments de l’esplai que no es volen moure del Centre i l’Eixample per compromís amb les famílies”. 

Moya explica que “el que es demana són uns requeriments d’horaris concrets” i confia que “ben aviat” es podrà resoldre la situació. “Estem pendents d’una entitat per si es pot fer ús d’un local. La idea és buscar el més aviat possible la solució, ha de ser qüestió d’una o poques setmanes”.

El local de la UEC acollirà l’Antoni Comas

Des de l’AE Antoni Comas el tràngol d’abandonar el local del carrer d’en Moles s’ha viscut d’una manera similar. “Primer ens van dir que seria quelcom a mig termini però després tot es va precipitar”, expliquen. L’entitat ha trobat la complicitat del local de la Unió Excursionista de Catalunya com alternativa. “És una solució temporal i no definitiva: cal trobar un altre punt on assentar-nos”, expliquen. En el seu cas el han traslladat en dues reunions a l’Ajuntament ha estat la necessitat de disposar d’espai per a materials i sales per als diferents grups de l’agrupament, amb més d’un centenar de joves entre tots els grups.

  • Des de l’AE Antoni Comas lamenten que “últimament a nivell de Catalunya totes les entitats de lleure que estan en espais de parròquies ens estem trobant que les condicions empitjoren o, com aquí, que ens quedem sense espai”.
El local de Sant Josep que resta tancat i barrat

Per Sant Josep, el tancament era obligat per seguretat


El rector de la parròquia de Sant Josep de Mataró, Jaime Moyà, ha explicat que el tancament del local parroquial on es reunien les entitats de lleure ha estat motivat per raons de seguretat. "El que volem és que hi hagi seguretat, per raons òbvies", ha destacat, insistint que un informe tècnic dels arquitectes de l’Arquebiscat va posar de manifest múltiples deficiències estructurals a l'edifici del carrer d'en Moles. Segons Moyà, la instal·lació elèctrica no compleix amb les normatives vigents, l'edifici no té protecció contra incendis i, a més, hi ha mancances greus d’accessibilitat, com l'absència d’un ascensor. "Ens van dir que aquest edifici tenia moltes coses que no estaven bé, i si no és segur, estem obligats a evitar incidents i accidents", ha afirmat.

A més de la seguretat, Moyà ha subratllat l'alt cost de les obres necessàries per posar al dia el local, que inclourien la renovació de les façanes, la instal·lació de portes antifoc, l’adaptació de lavabos i la millora de les bigues, coberta i paviments. "Faria falta una reforma molt important, amb un cost altíssim que ni la parròquia ni el bisbat poden assumir", ha explicat el rector, afegint que estan en converses amb l’Ajuntament per buscar una solució per a les entitats que utilitzaven aquest espai. "En cap cas hem volgut crear un problema amb les entitats que hi treballaven, però no tenim cap altra opció", ha conclòs.