La plataforma Estafabanca Mataró assegura que la proposta de resolució que presenten, consensuada amb tots els grups municipals, per declarar persones non grates a Pere Antoni de Dòria i Josep Ibern, exdirigents de Caixa Laietana, “no és cap caça de bruixes”. Es tracta, segons el portaveu Diego Herrera, d’una “actuació complementària a la de la justícia ordinària, que se centra en l’àmbit moral i que pot suposar un alleujament per a les vides dels afectats per les Preferents”.
Estafabanca és una plataforma arrelada arreu de l’Estat que inclou “estafats per les participacions preferents i obligacions subordinades”. La secció mataronina és una de les més actives, ja que la capital del Maresme ha estat un dels punts neuràlgics d’aquest afer, amb milers d’afectats. La plataforma va enviar fa un mes el redactat de la proposta de resolució a tots els grups municipals per declarar els exdirigents de Caixa Laietana persones non grates. Tots ells s’han mostrat d’acord en donar suport aquest dijous al Ple municipal a la proposta de resolució (malgrat que hi ha antecedents contraris i dubtes legals que ho dificulten). “La figura de persona non grata és molt acotada, responsable i estratègica, la vam escollir perquè enteníem que podia generar el consens que s’ha acabat produint”, destaca Herrera.
Sentiments de vergonya
“La plataforma, però també altres persones de l’àmbit polític i de la ciutadania en general, comparteixen la percepció que aquestes dues persones, màxims responsables i gestors de Caixa Laietana, tenen un grau de responsabilitat i de culpabilitat inqüestionable”, destaca Herrera. Tot i així, el portaveu d’Estafabanca destaca que ja hi ha un procés penal obert. “L’actuació de la justícia ordinària és el més important” assegura “però ens falta una institució que sancioni a les persones que surten de la norma generant-los sentiments de vergonya i culpabilitat, que els empenyi a demanar disculpes públicament”.