El nordamericà Jason Healy, de 32 anys i professor d'anglès, va arribar fa sis anys a Mataró. En aquest temps s'ha integrat perfectament a la societat mataronina i fins i tot s'ha convertit en un membre incondicional de la colla castellera dels Capgrossos. La matinada passada, de totes maneres, el seu cor estava a mils de quilòmetres de la capital del Maresme: a l'altra banda de l'Atlàntic. El seu país, els Estats Units, vivia una nit electoral tan o més emocionant que la que es va registrar just fa quatre anys. I ell ha decidit passar-se tota la nit en vetlla a casa d'un amic per conèixer al moment les últimes informacions sobre el que estava succeïnt. La cervesa i la Coca-Cola han aconseguit mantenir desperts al nordamericà i al seu amic durant bona part de la nit, però a les cinc de la matinada la son els ha vençut definitivament -com al cronista-.
Healy, que va néixer a Baltimore però ha viscut a Connecticut, New Hampshire, Nova Orleans i Boston abans de venir a Mataró, tenia clar des del primer moment que el candidat que ell havia votat, l'ecologista Ralph Nader, no seria el guanyador de les eleccions. I de fet, tot i que les primeres enquestes eren favorables al demòcrata John Kerry, durant tota la nit el mataroní d'adopció ha tingut clar que el guanyador seria Bush, com finalment ha sigut: "Bush ha estat molt clar i concret, en canvi la gent encara no sap què faria Kerry davant la guerra de l'Iraq. Crec que per això han votat a l'actual president".
Healy, el pare del qual és republicà, assegurava que molta gent té clar que Bush no és la millor opció, però que davant la situació actual de guerra, els nordamericans han preferit donar la seva confiança a la persona que ja coneixen en exercici del seu càrrec. A més, Healy deia que les diferències entre Kerry i Bush, amb un suposat avantatge pel primer vist des del punt de vista europeu, no estaven tan clares: "En el fons no són tan diferents", apuntava.
Quan les televisions han començat a donar la notícia que Bush s'emportaria probablement la victòria, Healy no estava satisfet, però sí rendit als esdeveniments: "Estic feliç perquè s'han acabat les eleccions", deia quan ja clarejava, vora les set del matí.
Michael Weiss rep amb sorpresa i decepció els resultats
El també nordamericà Michael Weiss, que viu actualment a Argentona, ha rebut una desagradable sorpresa quan s'ha llevat aquest matí. Quan se'n va anar a dormir a les dues de la matinada, encara pensava que hi hauria un canvi de govern als Estats Units: "No puc entendre perquè ha passat això", ha comentat. Weiss sospita que un dels factors claus dels resultats ha estat el tema de l'avortament, que ha portat als sectors més religiosos de la societat a votar massivament per Bush. "Els republicans també han jugat molt amb la por de la gent", afegeix, fent referència al terror que van causar al país els atemptats de l'11-S.
Weiss, veí d'Argentona des de 1983, va votar per correu per John Kerry: "És la primera vegada que voto des de 1988, perquè pensava que així ajudaria al canvi". D'altra banda, aquest nordamericà està intentant posar-se en conta amb la seva mare, que viu a Florida, per comentar els resultats de les eleccions. "Ella ja fa temps que estava disgustada per tota la situació de tensió i paranoia que hi ha als EUA", explica Weiss.