L'alcalde de Mataró, David Bote, assegura que la sensació "d'inquietud i preocupació" dels ciutadans en relació als problemes de seguretat que es viuen a la ciutat està més que justificada per unes dades delictives que "no són bones". Després de fets que han generat una gran alarma, com el tiroteig a Rocafonda o les dues agressions sexuals al mateix barri, ara se sumen les xifres negatives del 2018 en aquest àmbit. A tall d’exemple, van augmentar un 48% els robatoris amb força a domicilis, segons es va posar de manifest a la Junta de Seguretat celebrada dimecres passat. Per contra, els robatoris amb violència i intimidació van disminuir.
L'alcalde ho va demanar per carta al conseller d'Interior abans del tiroteig de la setmana passada a Rocafond
Bote reitera la seva petició al conseller d'Interior, Miquel Buch, per "proveir" Mataró de més agents dels Mossos. Bote s'ha adreçat a Buch en una carta enviada la setmana passada al Departament d'Interior on també lamenta que en els tres mesos que han passat des de la darrera trobada entre tots dos, i on l'alcalde va demanar augmentar el desplegament d'agents dels Mossos a la capital del Maresme, la situació ha anat a pitjor. Bote també denuncia que s'hagi facilitat per llei la jubilació anticipada dels policies locals "afectant les plantilles de la majoria de municipis".
"Les dades sobre fets delictius no són bones i donen la raó als ciutadans que estan inquiets i preocupats per aquesta realitat. No només comprenem el que diuen els veïns sinó que volem ser un altaveu d'aquestes preocupacions, sabent que és la Generalitat la competent en matèria de seguretat ciutadana", etziba Bote en la carta adreçada al conseller d'Interior. Entretant, l'Ajuntament va decidir incrementar la presència de la Policia Local als barris de Cerdanyola i Rocafonda, on darrerament s'han concentrat els incidents més greus.
"Les dades sobre fets delictius no són bones i donen la raó als ciutadans que estan inquiets i preocupats per aquesta realitat”, afirma l’alcald
En acabar la Junta de Seguretat a Mataró, el director General d’Administració de Seguretat de la Generalitat, Jordi Jardí, va recollir el guant i va prometre buscar fórmules imaginatives per fer “més eficient” el sistema de seguretat. “Estem fent tot el que podem amb tots els recursos que tenim”, va dir. Jardi també va avançar que Interior crearà una bossa de policies locals per dotar els municipis d'agents amb més rapidesa.
Competències i manca d’efectius
La manca d’efectius de Mossos d’Esquadra a Mataró és una queixa que el govern municipal ha reiterat al llarg del mandat, i que no troba resposta. L’executiu es va proposar canviar el model de la Policia Local perquè els seus agents destinessin els seus esforços a tasques de proximitat, prevenció i convivència. El regidor de Seguretat, Juan Carlos Jerez destaca l’èxit que, segons ell, està tenint la Unitat de Convivència per afrontar qüestions com les ocupacions il·legals d’habitatges. “Els problemes que generen dia a dia, i que s’enquisten, necessiten prevenció comunitària i de proximitat, i aquest és un paper que la Policia Local pot jugar”, afirma el regidor.
Quelcom que el cos no pot acabar d’assumir perquè ha de lidiar amb els problemes de seguretat ciutadana davant de la manca d’agents dels Mossos, a qui pertoca aquesta competència. Durant el 2018 la Policia Local va haver de dur a terme un total de 10.237 serveis vinculats a la seguretat ciutadana, va detenir 80 persones i en va investigar 191. A més, va haver d’assumir fins a 338 accions derivades de Mossos, és a dir, qüestions que per competència hauria d’haver assumit la Policia de la Generalitat però que va haver de demanar a la Local per manca de recursos.
Durant l’any 2018 els robatoris amb força a domicilis van augmentar un 48% a Mataró
Jerez assegura que la tasca principal de la Policia Local ha de ser la prevenció. “Si es troben davant d’un delicte estan obligats a actuar, però quan hi ha un problema de seguretat, com ara un repunt de les estrebades o de robatoris als polígons industrials, qui té les competències per muntar dispositius i establir estratègies per combatre-ho són els Mossos d’Esquadra”, relata. Però aquest cos no compta amb prou efectius. L’Ajuntament no pot quantificar el nombre d’agents de la Policia de la Generalitat destinats a Mataró, però segons Jerez, salta a la vista que el dispositiu no és suficient. A finals de 2018 la Generalitat va convocar 750 noves places per a tot Catalunya, la primera convocatòria que es realitzava en els darrers sis anys. La Policia Local, però, tampoc escapa d’aquests problemes, ja que les mancances econòmiques d’Ajuntaments com Mataró ha comportat retallades de plantilla i moltes dificultats per reposar efectius quan s’han produït baixes o jubilacions. “Ampliar el cos, que és el que segurament s’hauria de fer, no s’ha pogut ni contemplar”, resol Jerez.
De cara a disposar de mé agents a la via pública, l’alcalde, David Bote, va apuntar en acabar la Junta de Seguretat que es plantegen una reorganització de la Policia Local. Segons les seves paraules, es tracta de que "tot allò que pugui fer un 'no-policia' ho faci un 'no-policia' per tenir els policies fent de policies". La proposta passaria perquè algunes de les feines que es fan en el sí del cos i que actualment fan agents es puguin encarregar a altres perfils professionals per guanyar més presència policial efectiva al carrers.
Reunió del Conseller d’Interior amb alcaldes maresmencs
El conseller d'Interior, Miquel Buch, es reunirà amb alcaldes de la comarca del Maresme el 5 de febrer a la seu del Consell Comarcal per abordar la problemàtica dels robatoris en habitatges, que han anat darrerament en augment, especialment en municipis amb nuclis disseminats. El conseller ho ha revelat després de la interpel·lació de la diputada socialista Alicia Romero al Parlament, que ha titllat la situació "d'absoluta inseguretat" i ha lamentat l'existència de "patrulles veïnals" en determinades urbanitzacions o nuclis urbans de la comarca