Assumeix el càrrec de cap d'una comissaria que coneix des del seu inici.
Sí, fa tres anys que estic a Mataró i conec la ciutat. Quan els Mossos ens vam desplegar vam decidir seguir en la línia de prevenció iniciada per la policia, amb diversos dispositius i garantint una presència policial continuada. En la línia dels delictes i les faltes hem tingut sempre una tendència descendent. Hem baixat els nivells de delinqüència respecte a les xifres que teníem el 2002, i ara podem dir que la seguretat en els ciutadans és bona. Els números són òptims, però el més important és que els ciutadans afirmen que se senten segurs.
A què atribueix aquests bons resultats?
Des d'un principi ha estat bàsica la coordinació amb les policies locals de tots els municipis de l'ABP. En el cas de Mataró la relació ha estat molt potent, i la suma d'efectius ha estat bàsica. També ha estat important el fet de coordinar-nos tant en la informació interna com el fet de tenir una finestreta única d'atenció al ciutadà. I ara encara estem treballant en les eines informàtiques per millorar aquesta informació i coordinació.
Vostè ha treballat en l'àmbit de la seguretat ciutadana. Què ha percebut que li preocupa més a la gent?
Quan una persona té sensació d'inseguretat es preocupa i se sent molesta si no veu policies pel carrer. Per sort, nosaltres en aquest sentit no hem rebut queixes. La gent s'amoïna quan pateix un delicte, quan li trenquen el retrovisor o li entren a casa, però grans preocupacions que afectin la majoria de la població, no n'hi ha. Les polítiques que fa l'Ajuntament en aquest sentit hi ajuden. Per exemple, la immigració no es perceb com un problema.
I l'incivisme?
De l'incivisme se'n parla ara pels fets de Barcelona, però aquest és un tema que nosaltres treballem des de fa temps. És un tema important, perquè a vegades la sensació d'inseguretat ve provocada, no tant per un delicte, sinó pel soroll, pel consum de drogues, o per actituds que fan mal a la societat.
Quina és la tasca que porten a terme els Mossos en aquest sentit?
L'Ajuntament de Mataró va ser pioner a treure una ordenança de civisme i els Mossos ens vam oferir de seguida a col·laborar-hi. Incrementar el civisme és un dels objectius de la nostra comissaria, però no des d'una vessant repressiva sinó preventiva, començant pels nens i altres col·lectius de risc. Incidim en els aspectes que poden derivar en conductes incíviques, els parlem sobre el consum de drogues i les agressions al mobiliari urbà, i mirem que entenguin on acaba una gamberrada i on comença el delicte.
El Pla de Seguretat Local incideix en aquest tema?
Sí. L'Ajuntament i la Generalitat han signat diversos acords perquè en cas de delictes menors, enlloc de tirar per la via repressiva i la multa, es pugui aplicar una mesura alternativa com anar a pintar una façana o fer treballs per a la comunitat, i incidir en el civisme.
Com creu que influirà el desplegament dels Mossos a Barcelona?
Sóc molt optimista. Ja fa temps que hi estem treballant i crec que l'arribada dels Mossos a tota la conurbació urbana ens farà millorar en la coordinació i en la reducció de la delinqüència. La informació serà més eficient i veraç, tindrem millors connexions informàtiques i els mecanismes estructurats perquè si passa alguna cosa puguem arribar amb la màxima celeritat als llocs dels fets.
Com veu la relació entre els Mossos i la Policia Local?
Tenim una relació professional, però també humana que no hem de perdre. Intentem comunicar-nos totes les incidències, tant les negatives com les positives, per tal de millorar el servei al ciutadà.
Quins són els seus reptes al capdavant de l'ABP?
Un dels meus objectius, com el de tots els policies, és reduir els índexs de delinqüència i augmentar la sensació de seguretat. Un altre repte és millorar la relació humana amb col·lectius com la gent gran, els gremis, l'Administració i els escolars. No volem que se'ns vegi només com a policies, sinó que volem ser actors de la societat.