Crisi oberta al govern de Mataró. El primer tinent d'alcalde, Quim Fernàndez (CiU) ha fet directament el pont a l'alcalde i ha decidit oferir a la Generalitat espais municipals que puguin ser útils per al Referèndum. David Bote (PSC) va negar-se a cedir aquests immobles municipals en considerar que la consulta és il·legal, però Fernàndez ha optat per saltar-se la cadena de comandament. En la missiva dirigida al delegat territorial de la Generalitat, el polític de CiU recorda que originàriament aquesta "era una competència únicament de l’alcalde de la ciutat", però que ha decidit prendre "aquesta decisió després de veure els actes en contra de les llibertats bàsiques de les persones que s’han produït els darrers dies".
CiU, soci de govern del PSC, se salta la jerarquia i ofereix a la Generalitat la plena col·laboració de l'Ajuntament per organitzar l'1-O a Mataró, a esquenes de l'alcalde.
CiU és un dels quatre partits sobiranistes de Mataró, junt amb ERC, CUP i Volem, que davant la negativa de l'alcalde i el PSC a col·laborar amb el Referèndum, es van comprometre a donar suport a la consulta des del consistori amb tot el que calgués. Ara Fernàndez, amb aquesta carta, es compromet a posar a disposició de la celebració del Referèndum "les eines i espais dels quals en són responsables polítics", segons afirma el grup municipal de CiU en un comunicat. Això podria passar perquè se cedeixin els locals i immobles que depenen d'aquelles regidories i àrees que controla CiU (actual PDeCAT) en el govern de l'Ajuntament de Mataró: Cultura, Promoció Econòmica, Urbanisme, Benestar Social, Esports. Aquesta solució ja es va posar sobre la taula durant l'agost en converses entre els dos socis de govern de cara a intentar arribar a un acord sobre el paper de l'Ajuntament al referèndum, que no van acabar fructificant.
"A Mataró el referèndum serà possible; tindrem espais electorals perquè tothom s'expressi en llibertat". Així es va expressar Fernàndez en la roda de premsa conjunta dels quatre partits sobiranistes, el 15 de setembre passat, pocs dies després que Bote confirmés que l'Ajuntament no col·laboraria amb el referèndum cedint espais municipals. Els regidors d'aquestes formacions es van comprometre a assumir la responsabilitat solidària per donar suport a aquest moviment i fer tot el que estigués al seu abast. La traducció més immediata d'aquestes paraules en fets ha arribat de la mà del primer tinent d'alcalde amb aquesta frase.
El moviment de Fernàndez arriba en una situació ja molt delicada en el si del govern municipal sociovergent, d'una banda, i en el propi grup de CiU, per l'altra
El moviment de Fernàndez arriba en una situació ja molt delicada en el si del govern municipal sociovergent, d'una banda, i en el propi grup de CiU, per l'altra. La setmana passada el citat grup va deixar en stand-by el pacte de govern fins a després de l'1-O, arran de les divergències respecte al referèndum amb els seus socis socialistes. Mentrestant, la direcció local del PDeCAT, enfrontada amb el grup municipal, aboga per trencar immediatament l'acord i que CiU surti del govern, tal i com el president del partit a Mataró, Alfons Canela, ha manifestat en una carta enviada a la militància. Per acabar d'embolicar la troca, però, Canela ha estat desautoritzat per la direcció nacional del partit.
El PSC, agafat per sorpresa
El PSC, soci de govern de CiU, s'ha mostrat "totalment sobtat" per la decisió de Fernàndez. La portaveu del grup municipal socialista, Núria Moreno, ha explicat que se n'han assabentat a través dels mitjans. "Aquest dilluns al migdia hem celebrat una Junta de Govern i en cap moment ens ha explicat, creiem que era prou important com perquè ho hagués fet", ha afirmat Moreno. De moment la reacció del PSC no va més enllà ja que encara ho han de valorar com a grup municipal i com a partit.