El Panòptic. Festival de Cinema de Mataró torna els dies 25 i 26 de setembre a la Sala d’actes del Cafè de Mar de Mataró en la que és la seva 2a edició per abordar des del cinema, les arts visuals i el pensament, el paper de les noves tecnologies en la societat contemporania. Per descarregar-te el programa pots clicar aquí.
El festival inclou programació audiovisual, amb projeccions de curtmetratges i un llargmetratge; de pensament, amb dues xerrades; i d'arts visuals, amb una exposició al M|A|C Espai de Mataró. En aquesta edició, davant de les circumstàncies d’un any marcat per la pandèmia i l’emergència climàtica, s’ha apostat per una programació que, sense perdre el sentit crític, vol contribuir a generar una mirada optimista i esperançadora vers al futur.
El festival es celebrarà amb un aforament reduït per tal de respectar la normativa vigent i les distàncies interpersonals.
El Panòptic aposta per la versió original subtitulada al català
La programació
Divendres 25, entre els dos blocs de projecció de curts, es dedicarà la primera de les xerrades a parlar de les apps de missatgeria i de les condicions laborals dels seus treballadors, apuntant també als models cooperatius que s’erigeixen com alternativa. Amb Melissa Renau (Investigadora a la UOC) i representants de la plataforma Ridersxderechos i la cooperativa mataronina Coopdepedal.
Dissabte 26 començaran la jornada amb una xerrada dedicada a reenfocar la nostra relació amb el futur, trencant el marc mental de la distòpia, a càrrec d’Elisabet Rosselló, investigadora cultural especialitzada en noves formes de treball, tendències i transformacions socials i culturals, innovació sostenible i estudis de futurs.
La programació es tancarà amb la projecció del llargmetratge Midnight traveler (Premi Especial del Jurat al Festival de Sundance), que narra en primera persona l’interminable viatge d’una parella afganesa de cineastes i les seves filles fugint dels talibans. El film està gravat per ells, utilitzant exclusivament els seus telèfons mòbils i es projecta en el marc del festival amb la voluntat de mostrar com les noves tecnologies han facilitat la possibilitat de narrar històries en primera persona, que d’altra manera quedarien invisibilitzades.
Exposició a Can Palauet
En paral·lel, fins al 25 d’octubre, es podrà veure al M|A|C Espai de Can Palauet l’exposició Locus amoenus. Espais digitals habitables i contra-normatius, organitzada en col·laboració amb Mataró Art Contemporani i comissariada des del festival conjuntament amb l’artista digital Cruelaudia. La proposta és un diàleg des de l’univers digital entre creadores que generen contingut fora de la normativitat de plataformes com Instagram, creant espais on impera la llibertat, el suport mutu i la generació de discurs, ja sigui de caràcter social, filosòfic o polític.