A les acaballes de l'estiu i assolit el 70% de vacunació, les mesures més bàsiques de la covid-19, com les mascaretes o la ventilació, continuen ben presents en la vida quotidiana i no sembla que tinguin els dies comptats. Altres, com les limitacions tipus el toc de queda, fa pocs dies que es van aixecar per darrera vegada i el Govern no descarta recuperar-les més endavant si cal. Fins quan ens hem d'imaginar una vida quotidiana amb mesures i sota l'ombra del contagi?
L'epidemiòloga Sílvia de Sanjosé, l'infectòleg de l'Hospital del Mar Robert Güerri i el genetista i professor de la UOC Salvador Macip tenen clar que el 2021 acabarà com un any pandèmic i que el 2022 també ho serà, almenys fins a l'estiu. Amb tot, confien que a partir de l'any que ve es puguin recuperar parcel·les de normalitat.
Mesures fins l’estiu, segur
El doctor Güerri considera que els propers sis mesos són fonamentals per veure com es comporta el virus tenint en compte la situació d'estrès que significarà la tardor i preveu: "Queda un any de mesures, fins l'estiu que ve segur. A partir d'aquí, hem de veure quina forma endèmica adquirirà el virus, si infeccions més greus o més lleus". Per a l'infectòleg del Mar i també investigador de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), algunes mesures no desapareixeran completament, almenys en els entorns més vulnerables: "No m'imagino ja passant visita sense mascareta".
Les mascaretes podrien quedar-se
"És difícil de preveure, però estem lluny de trencar el concepte de pandèmia. Donada la baixa vacunació d'alguns països amb molta població, conviurem amb el virus durant molts anys, però si tenim la sort que no tingui mutacions més greus, acabarà sent com un refredat. Però no sembla que el 2022 s'haurà solucionat el problema", diu la doctora De Sanjosé, que coincideix amb Güerri sobre mesures com les mascaretes: "No és un inconvenient tan gran portar mascareta si podem fer vida d'anar a treballar i fer ús dels serveis. I també hem après que algunes mesures han previngut altres malalties, potser ja quedaran en la cultura".
Una nova variant ho pot destarotar
El doctor Macip assenyala que el 2021 acabarà com un any pandèmic i que el 2022, si tot va bé, s'haurien de "recuperar moltes de les coses de la vida normal" a partir de la primavera o de l'estiu. Amb tot, adverteix que aquestes previsions es poden desfer si apareix una nova variant més transmissible o que escapi de les vacunes. Macip imagina aquests propers mesos similars als anteriors, amb un balanç de restriccions i relaxacions i demana "no tenir pressa": "La pandèmia no s'ha acabat i voler córrer ens ha jugat males passades. Hem de ser capaços d'assumir les responsabilitats que tenim cadascú com a polítics i ciutadans".
Els experts coincideixen a destacar que el final que espera al coronavirus és una "forma endèmica", que generi problemes concrets a una part de la població, que es podria revacunar per protegir-se. "La resta de la gent, si tot va bé, l'acabarà passant com un refredat. Si podem aconseguir que sigui un més de la llista, sense causar un gran impacte en el sistema sanitari i gran mortalitat, situació que ara no tenim, ja seria un bon final per a la pandèmia", assenyala Macip, que recorda que només s'ha aconseguit eliminar un microbi que afectava humans, el de la verola, en tota la història. No caldria, per tant, erradicar la covid-19, però sí que acabés sent un virus més.