Franges a les urbanitzacions de Mataró. Foto: Ajuntament

Vern Bueno Casas

Franges de protecció a les urbanitzacions de Mataró davant el risc d'incendis forestals

L'Ajuntament duu a terme les tasques de manteniment d'aquestes franges pensant en un estiu on el risc d'incendi és molt elevat a causa de la sequera

Aquest estiu el risc d'incendi és especialment elevat, tant al Maresme com al conjunt de Catalunya, sobretot a causa de la sequera. Per fortuna, la comarca fa molt de temps que no pateix un foc de grans dimensions, però la possibilitat sempre hi és. Per aquest motiu, els consistoris fan feina per intentar evitar-ho, especialment a les zones forestals a tocar de les urbanitzacions. Aquest és el cas del de Mataró, que ha començat els treballs de manteniment de les franges exteriors de protecció al voltant de les urbanitzacions situades en terrenys forestals.

Les franges han de servir per minimitzar les conseqüències que patiria una urbanització en cas d’incendi forestal. Tal i com expliquen des del consistori, són una mesura d’autoprotecció de què ha de disposar la ciutadania que visqui envoltada de massa forestal o a menys de 500 metres. Els treballs s'estan duent a terme a les urbanitzacions de Can Vilardell, Les Sureres, La Cornisa, Can Marquès, Can Quirze, La Fornenca i Can Serra. Les franges exteriors de protecció tenen un mínim de 25 metres d'amplada i han d'estar lliures de vegetació seca, així com amb una massa arbòria aclarida.

Les franges són una mesura de protecció més de cara a evitar els incendis forestals, contra els quals el sentit comú és un dels millors aliats. En aquest sentit, es recorda que entre el 15 de març i el 15 d’octubre, no es pot encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Queda exclosa de la prohibició el fer foc dins de les parcel·les de les urbanitzacions, sempre i quan s’utilitzin fogons de gas o barbacoes d’obra amb mataguspires. També es prohibeix llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc a l’interior de les parcel·les de les urbanitzacions, dins dels terrenys forestals i en la franja de 500 m que els envolta.

A principis de juy la Generalitat va presentar la campanya informativa contra el risc d'incendi, que remarca la necessitat de prevenir i evitar els incendis causats per l'acció humana. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va remarcar que hi ha un risc "molt elevat" d'incendis i ha explicat que "la realitat és dura" especialment en un context de sequera. 

Elena va destacar que bona part dels incendis són per negligència i per això va reclamar la col·laboració de la ciutadania a "estimar el país" i "posar-hi remei" per prevenir focs. I és que segons dades dels Agents Rurals, en un 96% dels incendis forestals aquest 2023 hi ha intervingut el factor humà (ja sigui per negligències, accidents o incendis intencionats), i només un 4% s'ha originat per causes naturals.