El Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró va aprovar per unanimitat en la sessió de febrer la concessió del Cafè Nou a la Fundació Maresme. La previsió és que a mitjans de maig reobri l’antic cafè totalment rehabilitat des de fa mesos i que alternarà el servei de bar, una part que acollirà una oficina turística, una sala d’actes polivalent i la sala d’arts escèniques. Un dels equipaments més esperats i que ha de marcar un 2022 prolífic en estrenes d’espais culturals a la ciutat.
La concessió a favor de la Fundació Maresme no és cap sorpresa, des del moment en què el concurs públic es va fer reservat a centres especials de treball, però la Fundació ho entoma amb “una gran oportunitat d’estendre el compromís social i fer-ho des de l’economia social, sense afany de lucre i amb col·lectius de risc”, explica la seva directora Carme Martí. El projecte que ha guanyat té tres potes: inclusió sociolaboral amb un 50% de persones amb discapacitat o risc d’exclusió entre la plantilla, restauració sostenible apostant per productes de temporada i quilòmetre zero i cultura popular, ja que l’espai ha de ser un cor que bategui d’actes per a diferents públics gràcies a l’espai polivalent al servei d’entitats de la ciutat. De la programació cultural pròpia se n’encarregarà Clack, la cooperativa audiovisual amb qui s’ha coaligat la Fundació.
El servei que s’ha concessionat inclou l’explotació del bar-restaurant i la seva terrassa sobre el Pati del Cafè Nou, en un equipament fet nou de trinca a la Riera i amb servei sobre una sala polivalent on es podrà fer programació pròpia i també de suport i difusió a entitats o a l’hostaleria. “Volem que sigui un espai on s’hi estigui bé i còmode, ben cuidat. I on es mengi bé, una cuina informal, de quilòmetre zero amb producte de temporada, dels conreus catalans i que sigui ètic amb bones pràctiques d’economia circular com evitar el malbaratament i fer aprofitament de productes”, explica Carme Martí.
Una nova pota del CEO
Explotar el servei de bar-restaurant del Cafè Nou permet a la Fundació Maresme obrir ventall de serveis oferts des del CEO, el seu centre especial d’ocupació. La directora assegura que “com a CEO ens interessa créixer de forma sostenible i gràcies a conèixer experiències similars al País Basc o Mallorca de projectes en l’àmbit de la restauració vam veure que era factible apostar-hi”. No és que la Fundació Maresme aposti d’un dia per l’altre per poder gestionar un espai com aquest amb persones de risc, sinó que porten tres anys formant a persones amb cursos al Gremi d’Hostaleria i fins i tot pràctiques en alguns restaurants. Ara surt l’oportunitat del Cafè Nou.
“És una gran oportunitat d’obrir el CEO a la ciutat, d’apostar per acostar la seva tasca comunitària i de proximitat amb un projecte idoni, perquè el Cafè Nou està perfectament ubicat al Centre i a més és un espai de connotacions culturals, històriques i socials tan importants”, explica Martí.