L’estiu és una de les èpoques de l’any més complicades per la convivència. El fet que molts nens i adolescents no tinguin una rutina escolar, que s’aprofitin les nits per estar a l’aire lliure a la fresca, la manca algunes vegades d’empatia amb els veïns i les festes nocturnes són un greu problema que es viu a molts punts de Mataró. Això succeeix a Rocafonda, on l’ajuntament ha posat en marxa un pla amb agents cívics per controlar la situació i garantir el descans de tothom. Però també passa a altres punts de la ciutat com Cerdanyola. Al barri molts veïns estan farts de suportar cada nit soroll, crits i fins i tot música fins a altes hores de la matinada. La situació és especialment pronunciada al parc de Cerdanyola. “Avisem als mossos però quan aquests marxen la gent torna a fer xivarri”, comenta un veí que viu just davant del parc. “Al barri convivim diverses cultures que tenen una forma diferent de fer les coses però la gent ha de comprendre que s’han de respectar les hores de descans”, explica una veïna de seixanta anys que porta tota la vida vivint a Cerdanyola.
“Volem que el nostre barri torni a tenir aquell ambient de germanor i respecte que sempre ha tingut. Necessitem que l’ajuntament actuï amb més contundència i entre tots podrem fer que els barris siguin un model de pluralitat i convivència”, argumenta un jove.
La brutícia també és un tema que està generant malestar. “El problema no és la neteja sinó que hi ha gent que no respecta l’espai urbà i a això també s’hi hauria de posar solució ja sigui amb més vigilància, mediadors o més educació”, diuen un grup de veïns que passen just davant del parc.
Coincideixen que el barri sempre ha estat un bon lloc per viure, amb molts serveis, espais educatius i ben ubicat. Ara cal millorar la convivència i el civisme.
Accions a Rocafonda
A Rocafonda hi ha mediadors que afronten la situació dels sorolls a la nit i la presència de menors sols fins a altes hores de la matinada. Al barri ja s’ha posat en marxa una prova pilot amb mediadors que vetllen per garantir drets i dures a l’espai públic. En una segona fase es vol fer un treball directe amb les famílies perquè les actituds impròpies no es repeteixin. Si l'experiència acaba de manera exitosa, l'Ajuntament podria replicar-la a altres barris demogràficament i urbanísticament similars, com a Cerdanyola, segons ha detallat la regidora de Ciutadania i Convivència, Marisa Merchán. "L'espai públic ha de ser un lloc de convivència amb les diferents idiosincràsies de cadascú", assegura.