El filòsof i periodista Francesc Grané ha analitzat aquest vespre com influeix la societat de la informació en la configuració de les identitats personals i quins són els reptes que ha de superar per contribuir a dotar d'un sentit ple l'existència dels individus. Ho ha fet durant l'acte que la revista Valors ha organitzat en el marc de la 3ª Setmana de les Noves Tecnologies.
A parer del filòsof, aquesta societat de la informació adoleix d'una manca de valors que sumeixen els individus en un sentiment de desesperança. Evitar la dependència, proveir d'experiències reals els individus, transmetre la contingència i generar un pensament que vagi més enllà dels tòpics, són alguns dels reptes que hauria de superar la societat de la informació actual per a contribuir de forma positiva a la formació de l'individu.
Segons Grané, l'ésser humà realitza, al llarg de la seva vida, un viatge cap a la formació de la seva pròpia personalitat en el que són molt importants les relacions personals. L'individu està, ja des d'abans de seu naixement, en dependència absoluta de l'altre, que l'influeix en la manera de pensar i de definir-se. Els pares, els amics i fins i tot la feina que es desenvolupa van definint l'identitat personal. Però al mateix temps, ha explicat Grané, cal anar tallant la dependència: Ens formen en l'úter matern, on depenem de la mare, però s'ha de trencar aquesta dependència i sortir si volem sobreviure, ha exemplificat, recordant aquest aquest és el procés que s'ha de seguir a la vida si es vol créixer com a persona.
A la societat de la informació, les relacions personals estan mediatitzades i amb una forta presència de la indústria, que està, segons Grané, disposada a entra en la nostra vida de forma simbòlica, atribuïnt valors i significats als productes. En una visió molt pessimista de la societat de la informació, el filòsof l'ha comparat a un rusc d'abelles, en què petites unitats estan interconectades en un gran tot i en què no existeixen rols ni ni estàtus. Així, lindividu que s'ha de construir a si mateix acaba recorrent al consum per a reafirmar-se com a persona. Aquest fet provoca una sensació de buidor i d'irrealitat ja que la gent només es fa ressò del que diuen els altres i viu de segona mà. Per això, ha afegit, cal que aquesta societat-xarxa incorpori nous valors, més positius, que ajudin a l'individu a reafirmar-se.
Valors.org
L'acte també ha servit per presentar el darrer número de la revista Valors, que està dedicat íntegrament a les noves tecnologies. A més, també s'ha presentat la web de la revista, www.valors.org, que ha estat elaborada per dos estudiants de secundària de l'Institut Alexandre Satorras.