La presentació en societat ahir a la tarda de la nova associació de lluita contra el càncer Maresme Oncològic va deixar petita la sala d'actes de la Fundació Hospital. Més de cent cinquanta persones van assistir a aquest acte que va estar presidit per l'alcalde, Joan Antoni Baron, i el regidor de Sanitat, Oriol Batista, així com per la presidenta de l'entitat, Montse Chiva.
Durant la presentació, el doctor Josep Maria Gubern, de l'Hospital de Mataró, va ser l'encarregat de pronunciar una conferència sobre el paper de les entitats en la lluita contra el càncer, una tasca molt important ja que aquestes associacions ajuden al malalt a no caure en el desànim i a afrontar una malaltia que fa por i angoixa. Després d'explicar el procés pel que passa una malalta de càncer de mama desde que detecta la malaltia fins que se sotmet al tractament, el doctor va explicar les implicacions personals i sociofamiliars que aquesta malaltia comporta i fer tota una reflexió al voltant de la recerca de la felicitat. Segons el metge, amb el càncer la felicitat xoca amb la malaltia i el dolor. En aquest sentit, entitats com Maresme Oncològic contribueixen a fer feliços als afectats per la maltaltia i els ajuden a superar els seus temors.
Però segons Gubern, les entitats de lluita contra el càncer també poden tenir una altra funció, com és la d'exercir de grups de pressió quan es detecten mancances en l'atenció sanitària que s'ofereix als malalts. Aquesta mateixa funció havia estat apuntada minuts abans per la presidenta de Maresme Oncològic, Montserrat Chiva, en la presentació dels objectius de l'entitat. Entre d'altres, van enumerar els de millorar la qualitat de vida dels malalts i els seus familiars, oferir suport emocional i serveis sanitaris i organitzar xerrades informatives.
Batista, que havia encetat l'acte, va recalcar la importància de la prevenció i els esforços en aquest sentit que es porten a terme des de l'administració. L'alcalde, Joan Antoni Baron, va cloure l'acte destacant en primer lloc la funció de la Fundació Hospital, centre que va definir com un espai d'esperança. Segons Baron, és molt important oferir el suport material, però sobretot moral a les persones que pateixen malalties com el càncer i, en aquest sentit, l'alcalde també va apuntar la necessitat que les administracions adoptin aquest compromís. L'alcalde, per últim, va demanar que es trenquin les barreres de la falsa moral que posen trabes a la investigació.