Mataró compta amb gairebé 3.800 pisos buits. A la vegada, hi ha moltes famílies a la ciutat amb necessitats d'habitatge, i el consistori no en té suficients per donar-los resposta. Per aquest motiu, el consistori es vol dotar d'instruments per aconseguir que aquests habitatges considerats "buits" tornin a estar disponibles, ja sigui al mercat lliure o bé a la borsa municipal de lloguer social. Això es tradueix en una ordenança específica que preveu multes de fins a 18.000 euros per als propietaris que no col·laborin.
Un dels objectius de l'ordenança és combatre l'ocupació il·legal de pisos buits, un problema greu actualment a Mataró
El Ple de setembre va aprovar inicialment l'ordenança municipal amb la qual es posaran en marxa programes d'inspecció per detectar immobles desocupats. Un 25% d'aquests pisos, segons dades de l'Ajuntament, estan en mans d'entitats financeres, però la gran majoria pertanyen a particulars, definits com a "grans tenidors": propietaris que els han adquirit amb voluntat especulativa i que, per aquest motiu, prefereixen de moment no posar-los al mercat.
"Un pis ocupat sempre serà un pis en bon estat, mentre que un pis desocupat es un pis malalt, que genera conflictes anivell urbanistic i convivencial", ha explicat la regidora d'Habitatge, Isabel Martínez, en la presentació de l'ordenança. Al seu costat, la regidora d'Urbanisme, Núria Calpe, ha explicat que l'objectiu de l'ordenança és "convèncer els propietaris d'aquests pisos que el millor és posar-lo al mercat de l'habitatge, ja sigui a través d'una immobiliària o bé a la Borsa de Loguer Social. Amb aquesta operació també es vol evitar un altre gran problema que Mataró està patint els darrers anys: les ocupacions il·legals de pisos buits.
Què és un "habitatge buit"?
Un pis desocupat de manera permanent i sense causa justificada durant més de 2 anys. Si es compleixen aquestes característiques, un habitatge es podrà considerar buit. Com a causa justificada, s'entendran els següents preceptes: el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per situació de dependència, i que la propietat de l'habitatge estigui sota algun litigi judicial (per exemple, una herència).
El procediment
Amb l'ordenança s'estableix un equip d'inspectors d'habitatges buits, que se centrarà sobretot en les comunitats que presentin problemes de convivència fruit de la deesocupació d'habitatges, i prioritzarà els habitatges que siguin propietat dels "grans tenidors". Un cop detectat l'habitatge desocupat, l'inspector farà un informe que constatarà si realment és buit o no. En cas afirmatiu, s'obrirà un expedient amb un termini de 15 dies perquè el propietari pugui presentar al·legacions. Si aquest expedient conclou que el pis està desocupat sense cap de les justificacions previstes a l'ordenança, l'Ajuntament farà pagar al propietari una taxa pels treballs d'inspecció realitzats i li exigirà que posi el pis al mercat, ja sigui a la borsa de lloguer social o al mercat lliure.
Multes coercitives
Només si, després de tots aquests passos, el propietari segueix sense prendre mesures, l'Ajuntament li podrà imposar les multes, que poden arribar als 18.000 euros amb la suma de tres possibles sancions de 3.000, 6.000 i 9.000 euros. "Aquesta eina va molt més enllà de la multa coercitiva, l'objectiu és mobilitzar el parc de pisos buits", ha reiterat Martínez. El govern ha insistit que no es vol "perseguir" els propietaris, en especial aquells petits estalviadors, i que les inspeccions se centraran en els grans tenidors, que són aquells que tenen més de 1.280m2 en pisos. "L'ordenança serà rigorosa, però plenament garantista per al propietari", ha dit Calpe".