La mataronina Guillermina Peiró serà reconeguda amb una de les medalles Francesc Macià que atorga la Generalitat de Catalunya per la lluita activa contra la dictadura de Franco. El govern catqalà va acordar ahir dimarts dia atorgar una d'aquestes medalles a la filla del sindicalista Joan Peiró, juntament amb tretze persones més i sis entitats destacades en l'àmbit laboral. L'acte d'entrega de la Medalla tindrà lloc el proper 1 de febrer i comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i del conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé.
La trajectòria de Guillermina Peiró
Guillermina Peiró i Olives va néixer a Mataró el 1924 i va anar a l'Escola Racionalista que la Cooperativa del Vidre i el seu pare van crear a la capital del Maresme. En aquesta escola tingué com a mestres Espartacus, Miguel Campuzano, Armonia Dalmau i Germinal Esgleas, entre d'altres.
Al final de la guerra, amb 14 anys, va anar a viure a Narbona amb la seva mare i les seves germanes. Va treballar a la verema i a causa de la primera vaga de la seva vida va ser despatxada. A París va patir, juntament amb la seva família, la Segona Guerra Mundial.
El 1945 va tornar a Catalunya i va treballar a la Cooperativa de Vidre i més tard al Laboratori Recasens. Peiró es va mantenir sempre en contacte amb la CNT, fent d'enllaç, recollint diners per als presos i portant menjar als presos de la Model. Va tenir també una participació activa, durant el franquisme, en diferents accions, mobilitzacions i vagues contra la dictadura. Expulsada de la CNT, s'afilià a la CGT. Actualment es militant d'Esquerra Republicana a Mataró.