-

Judith Vives

Guirao nega que Mataró emeti partícules a l’aire per sobre el límit permès

Un informe publicat pel País assegura que la ciutat supera els límits legals de la mitjana anual d'emissions a l'atmosfera

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Toni Guirao, considera "contradictòries" i poc fiables les dades sobre la contaminació de l'aire a Mataró fetes públiques pel diari El País en la seva edició de diumenge passat, dia 8. Segons el rotatiu, Mataró és una de les cinquanta ciutats de l'estat de més de 100.000 habitants que superen els límits legals permesos de contaminació atmosfèrica. Concretament, segons el quadre de dades adjunt a la notícia, Mataró excedeix el límit legal pel que fa la mitjana anual permesa d'emissions de partícules de menys de 10 micròmetres (PM10), que és de 40ug/m3. Aquestes partícules provenen de la pols i dels vehicles, i quan arriben a l'aparell respiratori i circulatori poden causar, entre d'altres efectes, irritació a nas i ulls i l'agreujament de l'asma o el càncer.

Segons Guirao, aquesta dada es contradiu amb els resultats de les medicions que s'efectuen a la ciutat des de tres estacions de seguiment situades al carrer de Pablo Iglesias, al Camí del Cros i al dipòsit d'Aigües de Mataró. La direcció general de qualitat ambiental del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat s'encarrega de recollir els resultats d'aquestes medicions. Segons dades del govern català, la mitjana anual d'emissions de PM10 és a Mataró d'entre 32 i 34 ug/m3, molt per sota nivell permès. Mataró està també per sota d'altres municipis catalans que si que excedeixen el límit legal, com ara Manresa (44 ug/m3 PM10 anual), Manlleu (ug/m3 PM10 anual) o Vic (41 ug/m3 PM10 anual).

"No sabem d'on provenen aquestes dades ni quin mètode han seguit per recollir-les", ha dit Guirao en referència a l'article del País. El rotatiu es refereix a un estudi elaborat per Ecologistas en Acción basat en dades oficials del Ministeri de Medi Ambient. Fonts del ministeri han desmentit a capgros.com que s'hagin facilitat aquestes dades i han recordat que la medició i el seguiment de la contaminació de l'aire és una competència que recau en els ajuntaments i els governs autonòmics. De la mateixa manera, Guirao ha explicat que les dades oficials sobre la contaminació de l'aire són les de la Generalitat, i ha assegurat no tenir coneixement de cap estudi o medició duta a terme a la ciutat ni pel ministeri ni per Ecologistas en Acción.

Dins els límits legals
Les dades publicades pel País també constaten que Mataró està dins el límit legal pel que fa a les emissions de diòxid de nitrogen (N02), que prové principalment del tràfic i dels processos industrials. La informació, en canvi, no aporta cap dada sobre les emissions de PM10 diari. Tot i que la normativa fixa en 40 micrograms per metre cúbic la mitjana anual d'emissions, també permet que les ciutats sobrepassin aquest nivell i arribin fins els 50 ug/m3 en un màxim de 35 dies a l'any. En aquest sentit, a Mataró s'ha superat aquest nivell en 19, 26 i 29 dies, segons les dades recollides a les tres estacions de seguiment.

Etiquetes: