-

V. B.

‘Hi ha molta preocupació perquè no trobem respostes a la crisi’

Els agents econòmics de la ciutat aporten visions poc coincidents de la complicada situació econòmica en un acte organitzat pel PSC a la Nau Gaudí

No hi ha una fórmula única ni un consens clar sobre quina via cal seguir per sortir de la crisi. L’acte “L'economia de Mataró. Què cal per fer una ciutat amb més feina?”, organitzat pel PSC divendres, dia 21, a la Nau Gaudí, va reunir quatre representants de diferents sectors econòmics i socials de la ciutat que van donar respostes molt variades, i amb pocs elements comuns, a l’enunciat de la trobada. El coordinador de Maresme de la Unió Intercomarcal de CCOO, Jaume Roig, el president de Gentic, Josep Lluís de Gabriel, el secretari general d’Unió de Botiguers, Josep Filbà, i l’empresari Jose Luís Flores, van coincidir en centrar els discursos en els seus àmbits respectius, però no en les solucions proposades per fer front a la complicada situació econòmica. Les propostes van oscil·lar entre la necessitat d’un canvi del model productiu a valorar més la figura de l’empresari, passant per mantenir fort el sector industrial, apostar pel sector terciari o enfortir les empreses TIC, o bé centrar-se en la promoció de ciutat. Tal i com a dir Roig a l’inici de l’acte, “hi ha molta preocupació perquè no aconseguim trobar respostes”. I si n’hi ha, com a mínim no son gens homogènies.

Roig va ser precisament l’encarregat d’obrir l’acte, destacant que la crisi “és conseqüència d’una globalització que s’ha dut a terme sense drets, regles ni contrapoders”. Roig va apuntar que s’aconseguirà sortir de la crisi, però s’haurà de fer “amb un canvi de model productiu, que no ens porti a perdre la cohesió que hem aconseguit”. segons el representant sindical, la resposta passa per una economia de producte i de servei “amb més valor afegit” i una ocupació “de qualitat”. Per aconseguir-la, cal treballadors “amb formació adequada”, i per això va demanar que es creï “un ens únic que planifiqui les polítiques actives a tota la comarca”

Per a Josep Lluís de Gabriel, en canvi, la solució passa per ser “agosarats” i per canviar la dinàmica de “reacció negativa” que es produeix a la ciutat cada cop que es proposen “iniciatives diferents”. A més, va afirmar el president de Gentic, s’ha de superar la imatge negativa que, segons ell, desprèn l’empresari. “Si ens agrada menjar, no matem els cuiners. Cal superar aquests complexes perquè són els empresaris els que generen llocs de treball”, va dir. De Gabriel també va considerar que l’aposta pel TecnoCampus és correcte, però que cal cristal·litzar-la precisament amb gosadia i donant suport als empresaris. El director general de Bitlònia va recordar que, tot i la crisi, les empreses de noves tecnologies segueixen endavant.

Filbà va defensar el paper del comerç com a “amortidors de la crisi”, definint el sector com a “molt dinàmic i amb una gran estabilitat en ocupació”. Per al secretari general d’Unió de Botiguers, Mataró ha esdevingut “un producte que cal situar en el mercat”. La manera d’aconseguir-ho passa, segons Filbà, per crear “un nou organisme de gestió per vendre la ciutat, amb tots els agents implicats, per guanyar confiança i engrescar la gent”. Per últim, Jose Luís Flores, director de l’empresa mataronina de logística Setradis, es va preguntar si vivim “una crisi o bé un canvi de metodologia, treball i venda”. Escombrant també cap al seu sector, va reclamar que el sol logístic de Mataró és “insuficient”, cosa que provoca que moltes empreses es vegin obligades a “marxar al Vallès”. A més, va reclamar que l’IMPEM “doni suport a tots els sectors”.

Etiquetes: