Esther Castarnado

Hores de cua per a una plaça als esplais d'estiu

Al Camí del Mig i a l'Anxaneta dilluns ja hi havia gent esperant des d'abans de les cinc del matí per aconseguir una de les places ofertades

Un quart de quatre del matí: comença la cua a l'escola Camí del Mig per aconseguir una plaça al casal d'estiu. A dos quarts de cinc del matí, els pares de l'escola Anxaneta també s'acosten al centre per aconseguir un lloc pels seus fills. Aquest és el panorama que es va viure la matinada del passat dilluns, dia 30, a diverses escoles de la ciutat. I és que coincidint amb l'inici del període d'inscripció als casals d'estiu els pares i mares, com cada any, es van mobilitzar.

«Cada cop s'ha de venir més aviat a fer cua perquè tothom té por de quedar-se sense places», explica la mataronina Eva Arranz. Aquesta mare ja ha apuntat els seus dos fills al casal de l'escola Anxaneta, però per fer-ho va haver de fer cua des de les sis del matí: «Em van trucar per avisar-me que vingués corrent perquè anaven pel número vuitanta i sinó m'hagués quedat sense plaça». De fet, l'horari d'inscripció de molts centres comença al voltant de les nou del matí, però els pares fan cua hores abans i es reparteixen números per ordenar els torns.

Enguany, els pares i mares de l'Anxaneta s'han llevat més d'hora que mai i poc després de les nou del matí ja s'havien cobert totes les places. La raó és que és la primera vegada que només es poden inscriure els propis fills, com explica la secretària del centre, Maria Feliu: «Abans una família podia inscriure un altre fill a part del seu, però aquest cop no ho hem permès». Això ha obligat Eva Arranz a fer la cua per primer cop: «És el primer any que vinc perquè sempre enviava algú a inscriure'ls».

Places cobertes al matí

El Camí del Mig també és un altre dels centres més sol·licitats i com en el cas anterior, les 225 places van quedar cobertes en un sol matí. «No havia passat mai que vingués gent a fer cua a quarts de quatre de la matinada», comenta sorpresa la coordinadora del casal del centre, Sònia Floriach. Però les hores d'espera han tingut la seva recompensa i tots els pares que han fet cua han aconseguit una plaça. «L'any passat sí que es va quedar gent fora», recorda. Per Floriach, una de les raons que fa que l'escola sigui tan sol·licitada és el fet que ofereix servei de menjador i permanències: «No tots els casals ho tenen i per això vénen nens d'escoles que no ofereixen aquests serveis».

Els altres casals que van cobrir les places el primer matí van ser l'escola Josep Montserrat i Tomàs Viñas. «Fa uns anys que les places s'acaben el primer dia, els pares vénen a les sis i quan obrim respectem el seu ordre», diu la coordinadora del casal del Tomàs Viñas, Bea Delgado. Tot i així, les cent places van quedar repartides de seguida i algunes persones van marxar a casa sense plaça.

La saturació dels casals no és global, sinó que es concentra sobretot en alguns centres. En aquest sentit, la regidora de Joventut, Alícia Romero, ha explicat que mai s'acaben de cobrir totes les places de la ciutat: «Sempre queden places lliures, així que la demanda queda coberta». La regidora considera «normals» les cues en la inscripció, ja que segons afirma, aquestes «es repeteixen tots els anys».

Etiquetes: