L'Hospital de Mataró. Foto. Jordi Pujolar

L'Hospital de Mataró manté encara tota l'activitat malgrat l'augment d'ingressos per Covid

De moment gairebé no s'han desprogramat operacions ni visites, però l'activitat assistencial ordinària perilla si segueixen augmentant els ingressos

"De moment aguantem, fins que puguem". Així s'expressen des de l'Hospital de Mataró, que de moment no han hagut de desprogramar operacions ni visites malgrat l'augment molt pronunciat dels ingressos per Covid registrat les darreres setmanes. Una de les prioritats del sistema sanitari és, al contrari que durant la primera onada, aconseguir mantenir l'activitat assistencial ordinària malgrat la pandèmia. De moment l'Hospital de Mataró és dels pocs que encara no ha cancel·lat cirurgies ni consultes, però l'evolució de les dades fa temer que la setmana que ve ja no es pugui aguantar més.

Fonts del Consorci Sanitari del Maresme constaten que les anul·lacions de cirurgies i de visites a les consultes han estat pràcticament nules. L'Hospital de Mataró segueix prioritzant la cirurgia ambulatòria sense ingrés, quelcom que permet no ocupar llits ja que el pacient marxa a casa el mateix dia que se li practica l'operació. 

Hospitals com el de Calella han hagut de desprogramar operacions no urgents

La situació, però, és difícil a causa de la pressió sanitària provocada per la nova onada de Covid, que ha posat en tensió tot el sistema sanitari. A l'Hospital de Mataró aquesta setmana es registren xifres gairebé rècord, similars a les del moment àlgid dels primers mesos de la pandèmia.  Segons les darreres dades, hi ha 158 pacients Covid ingressats, dels quals 13 estan a l'UCI i 33 a l'Hospital de Sant Jaume (on, a banda, s'hi ha produït un brot de Covid). La darrera setmana, a més, hi han hagut 20 defuncions. A la unitat de cures intensives, a banda dels 13 crítics pels efectes del coronavirus, hi ha cinc ingressats més, per la qual cosa tan sols queden quatre llits lliures. "Està augmentant la pressió a tot arreu", expliquen des del Consorci.

Les dades de l'Hospital de Mataró

 

Per tot plegat, és possible que la setmana que ve l'activitat assistencial ordinària comenci a veure's afectada i, com ja estan fent altres hospitals del territori, es comencin a desprogramar operacions quirúrgiques no urgents. A l’Hospital de Calella, per exemple, s’ha optat per reduir les operacions no urgents que requereixen ingrés, i es dona prioritat a les intervencions oncològiques i a tota l’activitat no ajornable. El de Mataró encara no s'hi ha vist obligat; des del Consorci, però, no s'atreveixen a fer una previsió sobre el tema, i mentrestant miren de resistir. Una de les prioritats d'Hospitals com el de Mataró, així com dels CAP, és mantenir tant com es pugui aquesta activitat ordinària.

Durant la primera onada tots els esforços i recursos es van destinar a la pandèmia, desatenent la resta de malalts. Quelcom que va resultar fatal. Tal i com explicava en una entrevista amb Capgros.com el cap de Medicina Interna de l'Hospital, Ramon Boixeda, “ara som conscients de les conseqüències d’aquell fet: retards en el diagnòstic de malalties importants, pacients crònics a qui no es podia atendre o que no venien a consulta per por a contagiar-se... No podem aturar l’activitat no-Covid”.

Etiquetes: