A les 12 del migdia els nens i nenes que fan primària a les escoles públiques no s'han aixecat de la cadira ni han recollit els llibres; encara han hagut de fer una hora més abans de sortir de l'escola. La sisena hora lectiva per pares, professors i alumnes ha estat avui la principal novetat del primer dia del curs escolar 2006-2007. Els problemes més destacats de la jornada, a banda de la pluja de primera hora i els plors dels més petits en entrar a l'aula, han tingut lloc al punt del migdia quan alguns pares no han anat a buscar els seus fills al parvulari pensant que plegaven a la una o altres que esperaven impacients que sortissin els seus fills de primària.
Encara que durant el mes de juny els mestres ja van fer grans esforços per informar els pares i mares i programar activitats per l'hora de més que poden fer els alumnes d'educació infantil amb germans grans al centre, no s'ha pogut evitar un cert caos. «Vam enviar cartes per saber quants nens es quedarien fins a la una però algunes famílies no ens van contestar i avui hi havia pares enfadats», ha comentat Mercè Joan, directora del CEIP Camí del Mig. En altres escoles el sistema de beques, a causa de les minces ajudes rebudes per la Generalitat de Catalunya, s'ha decidit no aplicar-se. Segons Montse Moreno, directora del CEIP Tomàs Viñas, "Hi ha hagut pares que s'han vist obligats a venir a buscar un fill a les dotze i un altre a la una». Els alumnes són els que millor s'han adaptat al nou horari. Ells han rendit igual, sobretot perquè l'hora de més és al migdia, perquè a la tarda seria una altra història, ha assegurat la Dolors, directora del CEIP Angeleta Ferrer.
A part de la novetat de la sisena hora el primer dia de classe ha servit per conèixer la nova professora, els companys nouvinguts, i per repassar les assignatures i els llibres. Avui, en els diferents horaris de recollida dels alumnes, els pares també han pogut saludar els professors dels seus fills. En el CEIP Germanes Bertomeu a primera hora del matí han rebut els pares amb una mica de música i una tassa de cafè o te, segons ha explicat Maria Pérez, la seva directora. En altres centres, per exemple al CEIP Angeleta Ferrer han permès que els pares pugessin a les aules.
La nova escola
El CEIP Maria Mercè Marçal, ubicat a la Riera de Figuera Major, ha començat el seu primer curs en barracons. I no només això, les obres per instal·lar-los també estan incompletes, fet que ha provocat més entrebancs dels habituals. «No hem pogut beure a la font perquè no n'hi ha», s'ha queixat Albert Navarro, un dels alumnes. La font, però, no és l'únic element que hi manca. Aquesta setmana s'espera ultimar els tancaments exteriors, el sorrall o la sorra del pati. «L'empresa no ha fet seguiment i no ha arribat a temps; esperem que ho solucionin aviat», ha explicat el director del centre, Pere Matallana.
L'escola, amb trenta-vuit alumnes de pàrvuls, no sap quant de temps haurà de conviure amb els barracons. «Esperem que no duri gaire, els barracons no haurien d'existir si l'educació és una prioritat», va comentar Àngels Gómez, una de les àvies que puntualment va buscar el seu nét a l'escola.
Una altra escola que ha tingut problemes el primer dia per unes obres inacabades ha estat el CEIP Camí del Mig. «Aquest matí, com que els paletes encara treballaven, hem hagut de traslladar totes les taules a la sala de psicomotrocitat perquè els nens poguessin dinar», ha explicat Mercè Joan, directora del centre.
Les dades
Pel que fa als infants d'entre 3 i 12 anys avui han començat el curs 10.875 alumnes, dels qual 5475 ho han fet en centres públics i 5.400 en centres concertats. També han començat el curs els centres d'educació secundària obligatòria, en total més de 9000 alumnes -xifra en que estan inclosos els batxillerats i els cicles de graus formatius mitjans i superiors- dels qual 4.525 ho han fet en centres públics i uns 4500 en centres privats. Els alumnes del cicle de grau superior no entraran a les aules fins el proper dia 18 de setembre.
Consulta l'especial fotogràfic sobre l'inici del curs escolar.