Entrada al CAP de Rocafonda de Mataró. Foto: R. G.

L'ICS defensa que en cap moment s'ha desatès els pacients dels CAP de Mataró

L'Institut Català de la Salut respon als metges de capçalera que critiquen la situació actual, recordant que ha contractat 27 nous professionals i invertit 1,7 milions d'euros extra a Mataró

Diversos metges de capçalera de Mataró han aixecat la veu pels problemes que pateix l'atenció primària a la ciutat arran de la pandèmia. Un problema que es repeteix al conjunt del país i que es tradueix en manca d'efectius i problemes organitzatius per poder atendre les demandes de la ciutadania. Massa poca atenció presencial, traves en l'accessibilitat al metge de família, línies telefòniques i e-consultes saturades... Tot un seguit de qüestions als que respon l'Institut Català de la Salut, que defensa que no s'ha desatès els pacients i que s'han destinat recursos per fer front a la situació actual. En concret, 1,7 milions d'euros extra i 27 nous professionals a Mataró.

Des de la direcció del Servei d’Atenció Primària del Barcelonès Nord i Maresme de l’ICS constaten que a partir del moment que ho ha permès la situació epidemiològica de la COVID-19, s’ha anat recuperant l’activitat presencial en els equips d’atenció primària, mantenint la resta de canals d’atenció telemàtica amb el pacient per aquells processos en què està indicat (telefònica, e-consulta, videotrucada). "La COVID-19 ha obligat a fer canvis en les visites presencials, però el seguiment dels pacients no s’ha deixat de fer, s’ha mantingut per altres canals" asseguren. A més, assenyalen que en molts casos s’està fent un seguiment proactiu, per detectar els pacients amb els que fa més temps que no es té contacte, per poder revisar el seu estat de salut.

Els doctors consultats per Capgros.com apunten que el pacient té manca d'accessibilitat al seu metge ja que no pot demanar cita directament i tots els filtres establerts ho dificulten, i això genera queixes constants per part de la ciutadania. La necessitat d’atenció del pacient, segons l'ICS, és valorada per tal de donar-li "la visita més adequada en funció del seu problema de salut, en el temps adequat i per part del professional més adequat, que no és sempre el seu metge o metgessa de família". En moltes ocasions, si es tracta de pacients crònics, és la infermera qui porta habitualment el seu control i seguiment. "Aquesta valoració ens permet també donar resolució a moltes demandes que requereixen un procés administratiu, com ara un informe, pla de medicació, cita, programació de prova,etc, que es pot realitzar sense desplaçament del pacient, millorant l’eficiència del procés i la seguretat", afegeixen.  

El CAP de la Ronda Prim de Mataró. Foto: R. Gallofré

Davant la queixa que expressen els doctors de l'excés d'e-consultes i la impossibilitat de gestionar-les, el Servei d’Atenció Primària del Barcelonès Nord i Maresme de l’ICS respon que sí que hi ha un espai de temps reservat a l’agenda dels professionals perquè gestionin i donin resposta a aquestes consultes online. "El temps habitual reservat per aquest tipus d’activitat està entre els 6 i els 10 minuts per visita", afirmen. Recentment s’han incorporat algunes millores que fan que el sistema permeti prioritzar les e-consultes per motiu; per tant, les consultes urgents són ateses abans que les no urgents. Pel que fa a les consultes telefòniques, que també generen neguit entre els professionals, l'ICS constata que també hi ha un temps a l’agenda reservat per aquest tipus de visita, que oscil·la entre els 5 i els 10 minuts per visita. "En els casos en que la visita telefònica no resol la necessitat de salut del pacient, els professionals citen el pacient a una visita presencial", asseguren. 

De cara a reforçar l'atenció primària tots els professionals  coincideixen en demanar un augment de plantilles, però asseguren que aquest s'ha produït sobretot a personal administratiu, però no a infermeria i metges. En aquest sentit, es queixen que costa molt trobar professionals que es vulguin dedicar a la medicina de capçalera, que no hi ha manera de cobrir les baixes (moltes amb doblatges de metges procedents d'altres CAP, però a la llarga insostenible). L'ICS constata, però, que "s’ha incrementat la dotació per a totes les categories professionals, no només per a personal administratiu". El pla d’enfortiment i transformació de l’Atenció Primària desplegat pel departament de Salut ha permès contractar 27 professionals a Mataró: 4,5 gestors COVID, 4,5 referents Salut i Escola, 2 tècnics en cures auxiliars d’infermeria, 4 administratius, 8 infermeres, 4 metges. Amb una assignació total fins al 2022 d'1,7 milions d’euros

El personal sanitari de l'atenció primària també lamenta que els ànims de les plantilles són baixos, l’esgotament és molt gran després d’un any de pandèmia i no veuen una sortida a curt termini a la situació actual, i que malgrat les vacunacions segueixen havent-hi moltes baixes que no es cobreixen. Des de Salut responen que tant la mortalitat de la gent gran com les baixes dels professionals per COVID-19 han disminuït radicalment a partir de la vacunació. "És cert que hi ha un cansament dels professionals a causa de l’esforç realitzat durant tot aquest llarg any per fer front a la situació de pandèmia. Però, en el moment actual, tant la situació epidemiològica com la progressió de la vacunació ens fan veure amb esperança el futur", conclouen.