ICV-EUiA s’ha compromès aquest dilluns, dia 25, a potenciar l’economia social. En una visita a les Cristalleries de Mataró, Santi Reyuela, número set de la formació ecosocialista per Barcelona, ha explicat que “les empreses on els treballadors també són copropietaris, com aquesta [en referència a la fàbrica mataronina], a Catalunya representa el 6% del PIB i dóna feina al 10% de la població”. Unes xifres que, segons Reyuela, s’han d’intentar “augmentar fins que l’economia social arribi a ser una cinquena part del PIB als voltants de 2020”. Per aconseguir-ho, Iniciativa “promulgarà una línia de finançament específica per aquest sector amb crèdits tous i flexibles” i “diversos incentius fiscals i ajudes com destinar un 25% de la contractació pública a l’economia social”. Reyuela ha assegurat que apostar per aquest sector és “garantir una ocupació estable i de qualitat” i “defensar un sistema de producció que incentiva la demanda amb guanys suficients per cobrir els alts costos”.
En una visita guiada per Cristalleries de Mataró, Reyuela, el número 22 per Barcelona Jordi Merino i la regidora ecosocialista Quitèria Guirao han pogut conèixer de primera mà el funcionament de la fàbrica. Merino ha destacat que el seu partit sempre “ha estat lligat amb els drets dels treballadors” i que "hem posat en dubte el model actual de creixement econòmic d’aquests últims anys”. “No hem millorat la desigualtat de les dones, que continuen cobrant un 29% menys que els homes ni el poder adquisitiu d’Espanya, l’únic d’Europa que en els últims deu anys ha baixat un 4%", ha explicat Merino. L’ecosocialista també ha assegurat que el seu partit creu “en altres formes de producció” com la de Cristalleries de Mataró i que “la industria no s’ha potenciat prou”.
Santi Reyuela ha proposat que el sistema d’economia social és “la millor opció per combinar la gestió privada i pública per l’Aeroport del Prat”. “Tenint a tots els treballadors i treballadores dins de la cogestió d’aquesta infraestructura, com passa a Viena”, ha afegit. D’altra banda, Reyuela també ha explicat que a fàbriques com la Cristalleries de Mataró, en la que la producció no s’atura, s’hauran d’aconseguir “suports públics per poder reduir a 35 hores setmanals com volem dur a terme nosaltres la jornada laboral i cobrir aquest desajustament de cinc hores respecte l’actual”.