-

Sílvia Ruiz

Innovació i formació per donar un nou alè al tèxtil maresmenc

Canet de Mar acull el CRTTT, un centre d'investigació vincula a Cetemmsa que alhora forma futurs professionals del sector amb un cicle de grau mig

El tèxtil segueix viu al Maresme. La constant innovació en teixits tècnics i la formació d'estudiants són alguns dels aspectes que el fan ressorgir i el converteixen en una nova oportunitat de futur. El Centre de Recerca i Transferència Tecnològica Tèxtil (CRTTT)- Escola de Teixits de Canet de Mar és un bon exemple d'això: per una banda, hi desenvolupen noves aplicacions tèxtils destinades a empreses de diferents àmbits; per l'altra,s'imparteix un cicle mitjà de confecció i moda que forma els estudiants amb els coneixements professionals necessaris per sortir al món laboral.

El CRTTT desenvolupa una de les àrees de treball del centre tecnològic Cetemmsa, que té la seva seu al TecnoCampus. És la dedicada als objectes intel·ligents i teixits funcionals. El procés és senzill: una empresa demana el desenvolupament d'un teixit o estructura tèxtil per a una finalitat molt concreta i des del centre la duen a terme. "Venen amb la idea i nosaltres els ajudem i acompanyem a desenvolupar-la i millorar-la", explica el director del CRTTT, Miquel Soler.
Són molts els projectes, tant a nivell nacional com europeu, que es duen a terme des de les instal·lacions de Canet. I és que en el sector del tèxtil ja fa anys que s'està treballant amb aquest tipus de teixits tècnics. Es tracta de productes amb base tèxtil per a aplicacions en àmbits molt diversos. "El ventall d'empreses que demanen aplicacions tèxtils més concretes és molt ampli, anant des de l'àmbit mèdic fins al de transports,l'industrial o l'aeronàutica", afirma Soler.

Formant joves i a grans
El CRTTT s'emmarca dins de l'Escola de Teixits. Allà s'imparteix un cicle mitjà de formació professional en Confecció i Moda on es prepara els alumnes pel futur laboral en el tèxtil. A més de les classes teòriques, a les instal·lacions de Canet tenen a la seva disposició  tots els materials i maquinària necessària per aprendre les tècniques de confecció, tissatge o teixidura. Aquest any s'han matriculat 24 alumnes al primer curs. "A les assignatures pràctiques i tallers els dividim en grups de màxim 15 persones, així treballen millor i el professor els pot ajudar a tots", explica Carmen Lara, una de les professores. Una altra professora, Isabel Sagimon, valora la importància d'aprendre en un centre com aquest: "És un luxe per a nosaltres estar aquí perquè és un centre de recerca que ens permet disposar de molts recursos per aprendre."

Entre els alumnes matriculats en aquest cicle mitjà es troben estudiants d'edats i realitats molt diferents. La Carme feia 31 anys que treballava en el tèxtil. Ara està sortint de la realitat laboral i s'ha de recol·locar en el món: "Jo treballava en una fàbrica de mitjons i ara em tocava buscar una alternativa, tornar a començar." Malgrat que al principi no sabia què fer, va assabentar-se d'aquest curs i va voler formar-se: "Vaig decidir-me per aquest curs, vaig aprovar la prova d'accés i ara m'agrada molt el que faig." La Hillary, en canvi, només té 17 anys i està plantejant-se què farà amb el seu futur. "A l'estiu vaig veure que m'agradava dibuixar vestits o samarretes i vaig pensar que aquest cicle potser em serviria pel meu futur", explica. Per a altres alumnes la passió pel tèxtil els ve de família, com explica una jove: "Des de petita he crescut entre màquines i vull continuar, a més ja tenia coneixements de base."

Trobar algú que sàpiga cosir bé
A través d'aquest cicle formatiu els alumnes poden fer pràctiques a empreses del sector. El primer any l'alumne fa 119 hores de formació no remunerada. L'any següent l'estudiant pot ser contractat i cobrar un sou per hores que, al final de la seva formació, serà d'uns 530 euros.  Optar per una bona formació és fonamental, sobretot davant la dificultat de trobar personal qualificat que tenen actualment les empreses tèxtils. "Avui dia és molt difícil trobar algú que sàpiga fer una vora perfecta o cosir bé i que tingui menys de 50 anys" expliquen des del centre. Per això, afegeixen, "és una feina buscada". Formant el perfil de treballador qualificat es permet rejovenir el sector i es garanteix seguir donant vida al tèxtil en un futur.



Etiquetes: