Xavier Amat

Innovació tecnològica als ports

La jove empresa mataronina considera que és un mercat amb gran expansió

Des de vendre una paperera fins muntar un port sencer. Aquesta és la contundent aposta d’Accessmar, una empresa que ocupa un despatx a la Incubadora de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), i que en només mig any ha vist com se li adjudicaven un munt de projectes. “Reconeixem que fins i tot la feina ens ha sobrepassat una mica, perquè la idea inicial era començar amb petites ventes, però ens hem embarcat ja en grans infraestructures”, explica Anna Margalef, la principal “instigadora” d’aquesta aventura empresarial que compta també com a socis amb Xavier Matamala i Lluís Beaus. Tot i que sembla que pocs ports més es poden construir ja al nostre país, Margalef considera que aquest és un mercat “amb clar potencial d’expansió i inversió, hi ha camí per córrer. Es van renovant les concessions portuàries, en els propers deu anys hi haurà un 44% més d’amarratges als ports esportius, i l’aplicació de noves tecnologies als ports encara està per fer”.

I és que aquesta és la principal aportació d’Accessmar: dur les noves i sostenibles tecnologies als elements portuaris, com l’energia solar, la recuperació d’abocaments, o la tecnologia LED. En aquest sentit, un dels projectes més importants que ja ha executat l’empresa és la instal•lació d’una llarga barana d’acer inoxidable al passeig marítim de la localitat gironina de l’Escala, amb leds que proporcionen intensitat a un baix cost i que en el futur es podran alimentar amb energia eòlica. Els leds il•luminen el passeig sense produir contaminació lumínica i amb menys de 1400 W de potència. “El nostre mercat potencial és Catalunya i les Illes Balears, i evidentment per fer els treballs hem d’estar en contacte amb moltes altres empreses i proveïdors”, informa Margalef, que comenta que només existeixen dues marques més que desenvolupin una feina semblant. “Per aquest motiu ens arriben ja tants projectes, i el més important ha estat guanyar el concurs de Ports de la Generalitat per proveir l’abalisament de ports del nord de Girona. A més de la feina que suposa, ens ha donat a conèixer molt en el sector”.

Assessorament d’exdirectius
La frenètica activitat d’Accessmar en el seu primer mig any de vida ha cridat l’atenció de Secot, una associació sense ànim de lucre i declarada d’interès públic formada per directius i executius jubilats que de manera voluntària ofereixen la seva experiència i coneixements en gestió empresarial a joves emprenedors. “Des de TecnoCampus Mataró – Maresme (TCM) es va veure que la cosa ens anava bé però que ens podíem col•lapsar i que ens convindria algú que ens assessores a nivell d’organització de l’empresa”, diu Margalef. Les reunions amb els exdirectius ja han començat, en la línia, indica la fundadora d’Accessmar, d’ajudar-los “a marcar el millor camí cap els objectius pretesos, mitjançant una tutoria proporcionada per TCM en una de les seves accions de promoció econòmica”. Precisament, Accessmar serà una de les empreses que s’instal•larà en un futur immediat al TCM.




Etiquetes: