El comerç electrònic està canviant els hàbits de compra dels consumidors. Aquest fet no amenaça la botiga tradicional, però sí que l'obligarà a adaptar-se. Aquest va ser un dels missatges principals que es va llançar en el debat sobre «Vendre per internet» que va acollir l'Espai Capgròs el passat dilluns dia 17 d'octubre. La taula rodona, moderada pel periodista Francesc Castanyer, va reunir l'advocat Joan Bigorra; el responsable d'innovació d'e-lacaixa, Josep Alcover; el Secretari General de la Unió de Botiguers, Josep Filbà i el cap del departament de Noves Tecnologies de Capgròs, David Ruiz.
Bigorra va explicar que la llei protegeix el consumidor de productes per internet, tot i que molta gent desconfia encara de les transaccions econòmiques per la xarxa. Alcover i Ruiz, van coincidir a descriure que el comerç electrònic no ha de començar i acabar a la xarxa, sinó que molts consumidors acaben fent la compra a la botiga d'un producte que han conegut a internet. Per la seva banda, Filbà va defensar que el fet de comprar a la botiga és un tret cultural de Catalunya i va dir que els comerços hauran de donar valor afegit.
L'acte, que va reunir una audiència formada bàsicament per empresaris, professionals liberals i representants de col·lectius de botiguers de la ciutat, va escoltar amb atenció les explicacions dels experts.
Un mercat a l'alça
Durant la taula rodona es va exposar un estudi del darrer any de l'Associació Espanyola de Comerç Electrònic. Segons l'estudi d'aquesta associació, el 2004 hi havia quatre mil·lions d'espanyols que compraven a través d'internet, amb una despesa mitjana de 438 euros anuals. Això significa que una de cada deu persones espanyoles compra habitualment utilitzant el comerç electrònic. El treball estadístic també explicava que els productes més venuts per portals comercials telemàtics són els bitllets d'avió, vaixell i autobús, els articles electrònics, els llibres i els espectacles d'oci i lleure.
Josep Alcover va ressaltar que part de la raó per a explicar aquesta evolució positiva del sector és per la disminució de les reticències dels consumidors. El moment més compromés en un entorn molt nou com internet és el fet que no és presencial, i això sempre crearà certa resistència. Si això se supera, l'acte crític d'efectuar la compra, ja no hi ha marxa endarrera va explicar Alcover. Filbà va ressaltar l'esforç addiconal que hauran de fer alguns sectors, i va remarcar que "el botiguer electrònic ha de complir".