M.Coll

Jama Kafo i Amic-UGT signen un conveni de col·laboració

Aquestes associacions adverteixen al col·lectiu immigrant que la compra de documents i ofertes de treball no serviran per obtenir la legalitat

L'entitat local Jama Kafo, integrada per immigrants africans, i l'Associació Amic-UGT, especialitzada en temes d'acollida, han signat aquest matí en el centre cívic de Cerdanyola de Mataró un conveni de col·laboració. De fet, avui s'han oficialitzat les accions que des de fa anys ja realitzen. “Amb aquest conveni formalitzem una sèrie de vincles històrics ja actius entre les dues entitats, bàsicament centrats en informació sobre els procesos de legalització i finançament de projectes de cooperació en els seus països d'origen”, ha explicat Jesús Hursillo, membre d'Amic-UGT.

Per exemple, aquest pacte permet una millora dels serveis d'informació dirigits als immigrants, ja que a partir d'ara, un cop per setmana, membres d'Amic-UGT respondran preguntes sobre els processos de nacionalització en la mateixa seu de l'entitat mataronina. L'expresident i actual secretari d'organització de l'entitat local, Sheriff Jarju, també ha valorat molt positivament aquest conveni: “Els membres de Jama Kafo sempre hem tingut molt clar que s'ha d'ajudar al nouvingut i treballar per la convivència, aquest conveni és un pas en aquesta direcció”.

De fet, a més de signar públicament aquest conveni, aquest matí les dues entitats ja han organitzat conjuntament la primera activitat oficial: una xerrada informativa sobre els canvis en la llei d'estrangeria, la qual ha estat seguida per més d'un centenar de persones. L'objectiu de la nova reforma de la llei d'estrangeria és iniciar el procés de regularització de tots aquells immigrants residents a Espanya que poguin demostrar que han estat treballant. Aquesta reforma, que es posarà en marxa a partir del 7 de febrer, permetrà sol·licitar els papers de residència a tots aquells immigrants que demostrin que estan empadronats en una mateixa ciutat des del juliol de l'any passat, obtinguin un certificat de no entecedents penals emès pels governs dels països d'origen i verificats per les respectives ambaixades d'aquí, però sobretot, tinguin contractes de treball de mínim sis mesos.

Les dues entitats han aprofitat la trobada per advertir als assistents de possibles estafes. “El govern encara no ha dissenyat un document de sol·licitud de legalització per aquests casos, per tant, no caigueu en la trampa de comprar papers suposadament oficials o possibles ofertes de treball a canvi de la legalització”, ha explicat Hursillo. I ha afegit: “Per evitar fraus el govern ja ha establert controls, si la persona que sol·licita la documentació no cotitza en sis mesos li serà retirat el permís de residència”. Ara bé, encara que aquest nou procés de legalització ha estat acordat entre sindicats, patronal i govern, els membres d'Amic-UGT han confesat que tots els detalls del procés encara no els hi han estat facilitats. Malgrat aquest fet, valoren positivament la reforma: “Per primera vegada les tres parts hem estat d'acord en destapar una realitat evident en el nostre país, ja que es calcula que a nivell d'estat més d'un milió de persones sense papers estan treballant”, ha explicat el representant d'Amic-UGT.

Evidentment, la clau de l'èxit d'aquesta nova fase de legalització la tenen els empresaris, són ells qui han d'acceptar contractar legalment els seus treballadors extracomunitaris. Davant aquesta situació, les entitats s'han ofert a fer de mitjancers amb els patrons. Bo i així, el govern ha establert, un cop superats tres mesos d'aplicació voluntària de la llei, la possibilitat que l'immigrant denunciï aquell empresari que es nega a tenir assalariats legals i, per tant, produeixi des de l'economia submergida.

Etiquetes: