Dilluns al matí Manuel Mas va anunciar que el dia 30 faria pública la seva renúnica. S'acaben 21 anys de gestió en què ell ha marcat la personalitat de la ciutat.
Sí. Jo diria que des d'un punt de vista ciutadà, Mataró ha fet un canvi impressionant. És una d'aquelles coses que no cal explicar; només cal veure-ho. Són d'aquelles gestions que deixen una petjada important. Jo estic molt content, des d'un punt de vista personal, perquè ha sigut la profundització i la materialització de moltes coses que ell i jo havíem parlat els primers quatre anys després de la represa democràtica i per les quals feia falta molt de temps. El que vam parlar ell ho va agafar amb una empenta extraordinària, ho va actualitzar i ha tingut molt clars els objectius finals de ciutat. Passarà a la història com un dels alcaldes que s'ha notat, que hi ha passat.
Mas ara és diputat però segurament la situació dels alcaldes històrics com ell no s'ha resolt prou bé: han estat tants anys dedicats a la seva ciutat que han anat perdent el contacte amb la iniciativa privada...
Jo diria que no és un tema només dels alcaldes sinó un tema general de molts polítics; la seva dedicació profunda a l'activitat política fa de vegades difícil el moment en què aquesta activitat s'acaba per voluntat o per altres circumstàncies. Aquest és un problema que les democràcies han de resoldre. A vegades hi ha una perllongació excessiva dels mandats dels alcaldes... a França hi ha alcaldes que fa quaranta anys que ho són. Aquesta situació té aspectes molt bons i altres de molt dolents.
Amb motiu del vint-i-cinquè aniversari deu ser bo veure si els ajuntaments han evolucionat al mateix ritme que les ciutats.
Jo crec que això depén de cada cas i que és difícil fer una valoració general. Els que viatgem pel país i per l'estat notem que en els darrers vint anys s'hi han notat unes transformacions impressionants que comparades amb el que eren aquestes ciutats els anys 60 0 70 no s'assemblen de res.
De l'època del 79 quin és el record més viu que conserva?
Probablement el moment de la constitució del nou Ajuntament. Era l'obertura d'una esperança, d'una il·lusió, que després es va anar consolidant. Té gràcia que fem l'acte dels 25 anys dels ajuntaments [l'entrevista es va fer dilluns] perquè a nivell d'estat estem en una situació similar, no de tant canvi ni tanta transició, però que és paral·lela. I espero que doni lloc a una nova etapa d'il·lusió.
En la primera llista del PSC, el 1979, Manuel Mas anava de número set. Per què es va convertir en alcalde?
Anava de número 7 per decisió seva, perquè ell era el cap del partit a Mataró. I de fet va ser ell qui em va venir a buscar per si jo volia anar al davant de la llista; m'ho va venir a oferir com a primer secretari del PSC. En realitat, a l'Ajuntament, durant els anys que jo hi vaig ser, encara que anés de número set, en Mas era el meu número dos. I per tant era l'alcalde lògic en el moment en què jo me'n vaig anar.