-

Vern Bueno Casas

Joan Safont explora els episodis d'oposició a Franco dels que havien guanyat la guerra

El periodista i historiador mataroní recopila casos de sabotatge al Franquisme “des de dins”

“Sabotatge contra Franco” (Angle Editorial), del mataroní Joan Safont, s’ha convertit en tot un èxit literari. Des de la seva publicació aquesta tardor, ha encapçalat la llista de vendes de llibres en català de no-ficció durant diverses setmanes. El llibre explica com durant la Guerra Civil, empresaris, eclesiàstics, intel·lectuals i militants conservadors catalans veuen en la victòria de Franco un mal menor. Però un cop guanyada la contesa es fa palès que la dictadura ha vingut per quedar-se. Amb el temps representants d’aquestes minories es van anar distanciant d’un règim que els creia al seu costat i van portar a terme –amb diferents graus d’intensitat— una autèntica tasca de sabotatge.

Sabotatge contra Franco és un assaig divulgatiu per al gran públic. “M’he tret el barret d’autor de tesi doctoral per posar-me el de periodista, explicant aquests episodis de resistència com un relat que capti l’interès, aprofundeixi i ofereixi una conclusió final”, explica Safont. El llibre és un recull de casos de catalans de sectors acomodats i conservadors de diferents generacions (joves de casa bona, clergat, intel•lectuals monàrquics, propietaris de fàbriques...) que primer van rebre el franquisme amb els braços oberts però que van acabar combatent-lo des de dins, utilitzant les pròpies estructures del règim.

“En molts sectors conservadors hi havia la idea que la dictadura seria curta i que es tornaria a la monarquia, però quan se n’adonen que això és un miratge, que el règim es perpetua, és quan comencen aquestes activitats de sabotatge”, relata Safont. Capítols que formen part de la memòria col·lectiva com l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat l’any 1947 o els Fets de Palau de 1960 s’entrellacen amb altres episodis força menys coneguts. Pel llibre hi desfilen personatges de la talla de Jordi Pujol, Joan Raventós, Agustí Montal, Anton Cañelles o Josep Benet. La majoria compartien una o vàries de les següents raons per combatre Franco “des de dins”, segons apunta l’autor.

La defensa de la llengua i la cultura catalana, del tot anul·lades; la concepció religiosa allunyada del nacionalcatolicisme imperant; i l’esperit democràtic i lliberal que Espanya es negava a abraçar quan molts països europeus ja ho feien.

Joan Safont, Periodista i escriptor, és articulista del diari Ara i col·laborador al Més 3/24 de TVC, a més d’escriure a L’Avenç, Revista de Catalunya i Valors. També col·labora a El Temps i Crític. L’any 2016 va publicar Capitans del Comerç explicats pels seus fills, el seu segon llibre.