La immersió lingüística. Una acció de govern, un projecte compartit, editat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol i escrit pel filòleg mataroní Joaquim Arenas, col·laborador de Capgros.com, repassa el procés que ha fet possible generalitzar el coneixement del català a tota la població escolar des del restabliment de la Generalitat a principis de la dècada dels 80 fins els nostres dies. El llibre, que Arenas ha treballat conjuntament amb Margarida Muset, explica com la implantació del model d'escola catalana en llengua i continguts va trobar en la immersió lingüística l'estratègia més adequada per dotar a tots els nens dels mateixos instruments culturals i lingüístics a fi que es poguessin desenvolupar amb les mateixes possibilitats, independentment de la seva llengua familiar. Arenas i Muset van formar part del Departament d'Ensenyament durant els anys que el govern de Jordi Pujol va impulsar la immersió lingüística a les escoles. L'expresident va agrair ahir, durant la presentació de l'estudi, la feina feta pels autors per fer possible la immersió lingüística de milers d'estudiants i, ara, per fer possible "un treball tan complet, tan rigorós i tan objectiu' com és el llibre que s'ha presentat".
Pujol va alertar també del perill de "baixar la guàrdia". "No es pot recular ni un pam en el procés d'immersió lingüística ni en el model d'escola catalana", va dir. Pujol va insistir en què "immersió, integració i normalització són imprescindibles per consolidar un projecte de país". En aquest sentit va defensar la tasca feta pels seus governs en matèria d'immersió lingüística i va posar en qüestió que ara es vulgui obviar aquesta feina "tot oposant conceptes tant ambigus com el multiculturalisme, o el plurilingüisme". Amb el tema de la immersió "sembla que l'actual govern està rectificant", però encara hi ha gent a l'executiu que "se sent incòmode" amb aquests temes. En aquest sentit va reclamar "seny i prudència", ja que el fet que el conseller d'Ensenyament del Govern digui que els nens d'Olot no saben parlar castellà, "a part de ser mentida, és una barbaritat". L'expresident va dir que "aquest llibre era del tot necessari', perquè explica la tasca que ha representat la immersió lingüística i la política que l'ha feta possible.
Sobre les possibilitats que la nova immigració assumeixi la llengua del país com a pròpia Pujol va dir que "cal trobar la manera de donar a conèixer els nostres valors bàsics i definir noves propostes". Segons Pujol, s'ha de fer entendre als immigrants que, tot i que a Catalunya es podria viure sense saber català, si se sap es pot viure molt millor i l'ascensor social també funciona millor'.
L'expresident va fer també una crida al món empresarial perquè incentivi el coneixement del català entre els treballadors: "se'ls ha de fer entendre que el català és un avantatge a l'hora de trobar feina".