Si és un fet que ja som a l’estiu i que juliol acaba amb la Festa Major, senyal que també s’acosta la cita amb una de les tradicions més esperades per les famílies mataronines: la del Conte de Santes de Capgròs. El d’aquest 2024, atenció, porta per títol ‘Les faves de la Juliana’ i és obra de Jordi Vidal Federico. Una història que proposa una relectura de la raó del nom d’en Robafaves i que és il·lustrada per Anna Torralba i editada perquè tothom el pugui tenir a la seva col·lecció.
- El dijous 18 de juliol a la Casa de la Palmera a les 19h es farà la presentació del Conte de Santes de Capgròs. Serà a partir d’aquell dia que es podrà recollir un exemplar d’aquest Conte més que interessant.
- El Conte de Santes de Capgròs és possible gràcies al patrocini de GEMA i als establiments col·laboradors: Granja Caralt, Clínica Badia, Monblanc, Peixateria Lauri, Mercat de la Plaça de Cuba, Cenema Trasters. Cor de Maria. Matfis, Centre Clínic Veterinari i KB Language.
- A les seus de totes aquestes empreses es podran trobar exemplars del conte, a partir del dia 18.
Relectura de la llegenda
Jordi Vidal Federico participava per quart any seguit del Concurs del Conte de Santes de Capgròs i, finalment, l’ha guanyat amb la primera història que escriu sobre en Robafaves. Explica que “la idea ve una mica de fer un paral·lelisme amb la llegenda de Sant Jordi de Mataró que vam crear quan jo formava part de la colla del Drac, així que adapto la història i el conte va de saber per què va robar les faves, en Robafaves”, explica Vidal. Ell, doncs, va participar de la gènesi de la Fogonada, ha estat molt vinculat a la festa i a ‘Les faves de la Juliana’ fa una aportació valuosa per a moltes famílies: una versió del perquè del nom del Gegant de Mataró. “En Robafaves no és un lladre, així que podem dir que intento blanquejar-lo”, ironitza l’autor.
Jordi Vidal Federico ha participat els darrers anys del Concurs de Conte de Santes de Capgròs però anticipa que ho deixarà de fer. “Estic molt content d’haver guanyat, ara toca fer lloc a que més gent guanyi”, diu. I relaciona la seva capacitat de crear històries amb rerefons de Santes amb el fet que explicava contes inventats sempre als seus fills. De l’escala familiar passa, doncs, a relatar una història per a tota la ciutat.
La presentacó, per obrir el festival Nosaltres
La Casa de la Palmera, en el primer vespre del festival Nosaltres, tornarà a ser el lloc i el pretext per a la presentació del Conte de Santes de Capgròs. Serà el 18 de juliol a les 19h amb la presència de l’autor Jordi Vidal Federico i de la il·lustradora Anna Torralba. La presentació, amb l’al·licient d’endur-se un llibre, és d’entrada lliure igual que l’espectacle de Buc de Contes posterior. El primer dijous de Festival Nosaltres es completarà ja en segon torn amb el xou Fets Reals de Maria Solà, la música de Sayo i l’electrònica de Tatsumi & Masako.