José Manuel López, a l'entrada de l'escola Cirera Foto: R. Gallofré

José Manuel López (PP): amb les arrels als barris amb més caràcter

López, que repeteix per tercer cop com a alcaldable popular, viatja del seu passat cirerenc al present rocafondí per analitzar el creixement de la ciutat i proposar solucions per als seus actuals problemes

José Manuel López és un rocafondí orgullós, que reivindica el barri on viu a l’hora que no se n’està d’assenyalar-ne els problemes que pateix. Però la meitat de la seva vida, inclosa tota la infància i adolescència, la va passar al barri de Cirera, en escenaris com el que escull per a aquesta entrevista, la placeta a l’entrada del CEIP Cirera, a on va estudiar quan s’anomenava Jaume Recoder i pertanyia a Caixa Laietana.  “Llavors, aquí, hi havia una església d’uralita. D’uralita! Deien que havia de ser temporal però va durar molts anys, hi vaig fer la comunió”, recorda López, a l’ombra del Pavelló Teresa Maria Roca que avui franqueja un costat de la plaça. El barri té un passat complex. “La dècada dels 80 va ser molt dura, companys meus d’escola van morir de sobredosi”, recorda López. Llavors aquest era un dels barris limítrofs de Mataró, desenvolupat de manera anàrquica amb les grans onades migratòries de fa mig segle, i espais com els que avui ocupen la plaça Antonio Machado tan sols eren descampats polsegosos i plens de runa. Poc a veure amb el panorama actual. “Cirera, La Llàntia o Vista Alegre han millorat molt, gràcies a que s’hi ha construït equipaments de ciutat com el propi Teresa Maria Roca, i a que s’han beneficiat de ser al llindar de zones de creixement demogràfic com Via Europa o Camí de la Serra”, explica el candidat del PP a l’Ajuntament de Mataró. 

En tot aquest procés, barris com Cerdanyola o el seu estimat Rocafonda han quedat enrere, i avui focalitzen bona part dels problemes socials, econòmics i de seguretat que es viuen al municipi. Per a López, que es presenta com a candidat del PP per tercera convocatòria consecutiva, combatre aquests conflictes és el seu principal cavall de batalla electoral. Com? Amb “decisions valentes”, segons ell mateix les qualifica, com ara adquirir pisos fins al punt de poder enderrocar blocs i oxigenar urbanísticament els barris; dotar-los d’instal·lacions de ciutat, o combatre les màfies que controlen les ocupacions il·legals de pisos buits. “Ens vénen a la ciutat amb les claus comprades al seu lloc d’origen, Mataró s’ha convertit en un destí per aquest tipus de gent i com a Ajuntament hem d’aturar d’immediat aquest efecte crida”, assegura.

“Hem d’ajudar tothom qui puguem però tot té un límit, hem d’aturar l’efecte crida”

El candidat popular alerta que molts dels desnonaments que es viuen a la ciutat són de persones que porten poc temps residint-hi. “Hem d’ajudar a tothom qui puguem, però tot té un límit”, resol. Sobretot pels problemes que les ocupacions més conflictives provoquen a les comunitats de veïns d’aquests barris, sovint “les més desvalgudes, humils i amb menys recursos”. Per combatre-ho, proposa dotar la unitat antiocupacions de la Policia Local de més recursos policials i també jurídics. I, sobretot, considera que cal lideratge des de l’alcaldia. “David Bote és una bellíssima persona i hi tinc molt bon tracte personal, però trobo a faltar un lideratge i empenta que ell no té. Està molt bé anar pels barris i fer-hi cafès i cerveses i petons a les iaies, però també cal solucionar els problemes de la ciutat”, espeta. 

El fenomen de les ocupacions es deriva de la manca d’habitatge social i assequible que pateix el municipi, que des del PP solucionarien “donant des de l’Ajuntament moltes més garanties a les persones que tenen un pis buit i que no el treuen a lloguer perquè temen que no el recuperaran en el mateix estat ni en disposaran quan el necessitin”, segons López. El candidat també proposa utilitzar els (pocs) solars lliures que les promotores privades es miren amb menys apetit perquè l’administració hi impulsi pisos públics. Però la màxima del polític popular és que per acabar amb les dificultats socials que pateixen els mataronins, cal “generar ocupació i activitat econòmica per permetre que la gent es guanyi la vida”. 

L’àmbit comercial és un element clau per insuflar de vida l’economia local, i aquí el PP es posiciona clarament a favor de l’ampliació de Mataró Parc. “Hi ha una sentència judicial que els ho permet, així que no hi ha gaire més a debatre”, diu López. Tot i així, considera que aquesta qüestió no té cap valor per a la ciutat “si no s’alinea amb un impuls dels nostres eixos comercials urbans”. Per exemple, amb el Pla d’Impuls del Centre, la proposta de revitalització urbanística i comercial de casc antic aprovada en aquest mandat. “És un estudi magnífic, però amb quins diners es pagarà?”. Des del PP proposen tornar a concedir l’aparcament de plaça de les Tereses a una empresa privada i amb els diners que se’n percebin (calculen que entre 11 i 13 milions d’euros) finançar el Pla. “Hem d’anar amb compte, si no actuem ens pot passar com a municipis del sud de França o de la mateixa Catalunya, amb el casc antic totalment degradat i convertit en ‘banlieues’”, alerta López. 


El candidat, en cinc preguntes

Per què vols ser alcalde? 
- Perquè m’estimo la ciutat, i perquè val la pena que els que hem nascut aquí la intentem millorar.

 Què és el que més t’agrada de la ciutat?
- El teixit social tan potent que tenim i que ens fa una ciutat diferent.

 I el que més et preocupa de Mataró?
- La manca de cohesió social.

 Quina serà la teva primera mesura com a alcalde  de la ciutat?
- Dotar de més mitjans la unitat antiocupacions, tant policials com jurídics.

 Amb qui no pactareu per formar govern?
- Només farem govern amb els partits declaradament constitucionalistes.

Etiquetes: