Tres imatges de la zona on s'ha de desenvolupar el projecte.

T. Rodon

L’aigua fluirà de nou a la població de Tamassint

El projecte d'obres de la FAVM que permetrà el reg va quedar aturat arran del terratrèmol d'Al-Hoceima i ara ha tornat a arrencar

Tot i un contundent impàs per culpa del terratrèmol Al-Hoceima, el projecte de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) de fer possible el reg a la població de Tamassint ha tornat a arrencar. A principis de juny es van reprendre les feines de construcció, aturades per culpa del desastrós moviment de terres del febrer del 2004, que es va centrar amb especial violència en aquesta zona de la província del Rif (Marroc). Tot i que no ha estat fàcil, el projecte ha tirat endavant. “Ha costat molt però esperem que la segona fase de les obres estigui acabada en sis mesos”, explica satisfeta l'encarregada de la supervisió tècnica i de la viabilitat econòmica, Maria Zaloña.

El pla d'obres compta amb el suport de l'ajuntament de Mataró i el Fons Català per la Cooperació al Desenvolupament. La primera fase va començar fa set anys amb la identificació dels terrenys i la seva parcel·lació. Aquest procés ja es va allargar a causa dels problemes jurídics, segons Zaloña: “Identificar ha estat un procés lent, tot i que la col·laboració de la gent ha estat sempre molt alta”, destaca la mataronina.

Sigui com sigui, el calendari d'actuacions ja va sobre rodes i després d'haver parcel·lat i construït un pou, s'està començant a foradar per fer una bassa. Amb tot, la segona fase del pla, que té un cost de 200.000 euros, preveu instal·lar dos quilòmetres de conducció per aigua. Posteriorment, es construirà una gran bassa per retenir-la. Així, les diferents parcel·les es podran abastir d'aigua d'una manera regular. El projecte també contempla la plantació d'arbres i un seguit d'actuacions futures per fer un serguiment de les instal·lacions. Tot aquest ventall d'actuacions ha de permetre irrigar una terra fèrtil, però abandonada durant anys. “Els recursos agrícoles de Tamassint i de la zona en general són abundants; només els falta una petita empenta”, diu Zaloña.

Un projecte que va ‘més enllà'
Quan un grup d'immigrants mataronins procedents de Tamassint van proposar aquest projecte, la seva intenció era que fos “alguna cosa més” que una obra d'ingenieria. En aquest sentit, la població no només es beneficiarà d'aquesta nova infraestructura, sinó que podrà comptar amb un suport continuat. I és que l'altra cara del projecte, el desenvolupament social, busca donar un cop de mà humà als agricultors. Segons reconeix Zaloña, l'assessorament i la informació són necessàries per assegurar la viabilitat futura: “Nosaltres només els ajudem a decidir quin millor rendiment hi poden treure; ells hauran de decidir”.

De moment, amb l'impuls de la mateixa Zaloña, d'Abdelhak el Haddouti i de la Comissió de Seguiment, formada per rifenys, s'ha constituït la Comunitat de Regants. Quan l'obra estigui enllestida, l'aigua tornarà a fluir i els camps agrícoles de Tamassint se'n beneficiarà. O almenys això és el que espera la població d'una de les zones més pobres del Marroc.

Etiquetes: