Un estudi sobre la qualitat de l’aire que s’ha realitzat en 1.600 ciutats d'arreu del món, inclosa Mataró, revela que la capital del Maresme supera el nivell “raonable” de partícules contaminades, fixat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest llindar es troba en els 10 micrograms per metre cúbic de partícules disperses “PM2,5”, partícules respirables que poden penetrar directament als pulmons i, que, per tant, són les més perjudicials. Mataró registra 14 micrograms per metre cúbic de PM2,5, 4 punts per sobre del llindar.
Segons estableix l’OMS, si se supera el llindar de 10 micrograms es considera que hi ha contaminació nociva per a la salut; si no, vol dir que l'aire és net. Les altes concentracions d'aquestes partícules PM2,5 s'associen a un gran nombre de morts causades per infarts i atacs cerebrals i poden provocar problemes de salut a llarg termini. Mataró també registra 24 micrograms de partícules del tipus PM 10, conegudes com a "partícules toràciques".
46 ciutats espanyoles
Les dades donades a conèixer aquest dimecres a Ginebra per l'Organització Mundial de la Salut es refereixen al període 2008-2012. En el cas de l'Estat espanyol, s'han analitzat els resultats de 46 ciutats els anys 2010 i 2011. Barcelona, amb 16 micrograms de partícules contaminants PM 2,5 per metre cúbic i 25 de PM 10, és una de les més contaminades. La que en surt pitjor parada és la Línea de la Concepción, amb 18 micrograms de partícules PM 2,5 en suspensió i 33 micrograms de PM 10. En l'altre extrem del rànquing es troba Las Palmas de Gran Canaria, que amb 6 micrograms de partícules PM 2,5, té l'aire més net de l'Estat.