Prevenir i combatre la plaga de l’escarabat morrut però sense danyar el medi ambient. Aquest és l’objectiu del tractament fitosanitari que té previst d’aplicar a partir de finals d’aquest mes de setembre el Servei de Manteniment de l’Ajuntament. El tractament es durà a terme és totalment biològic, i consisteix en l’aplicació d’un producte biodegradable, no tòxic i no contaminant per al medi ambient, que conté uns cucs cilíndrics microscòpics que parasiten els escarabats fins matar-los. L’empresa encarregada de realitzar el tractament és Ribas Fitosanitaris, que aprofitarà les hores noctures per aplicar el producte.
Fins ara, els tractaments preventius realitzats per l’ajuntament per combatre la presència del morrut –que ha afectat amb virulència la comarca- han estat positius, ja que no s’ha mort cap palmera de l’àmbit públic. El morrut si que ha afectat, però, nou exemplars de jardins privats, vuit dels quals van haver de ser tallats i un novè es va poder recuperar gràcies als tractaments i inspeccions.
El morrut és un insecte provinent del sud-est asiàtic i la Polinèsia que ha anat colonitzant a altres zones amb climes temperats. Aquest escarabat produeix danys importants a les palmeres i en molts casos fins i tot la mort de l'arbre. A la zona mediterrània la plaga afecta la palmera canària. A Mataró hi ha al voltant de 960 palmeres de propietat municipal, de les quals un 17% són palmeres canàries. A Catalunya ja són prop de 2.100 les palmeres afectades pel morrut, de les quals més de 1.400 es troben al Maresme.