Judith Vives

L'Ajuntament de Mataró amenaça de tancar la residència Mare Nostra

L'administració assegura que el geriàtric està funcionant sense llicència. La fundació que la gestiona ja ha presentat un recurs. La notícia la publica avui divendres el setmanari Capgròs.

La residència Mare Nostra, situada des de l'any 81 al carrer de l'Esplanada, podria ser clausurada aquest mateix setembre perquè no disposa, segons l'Ajuntament, de la llicència d'activitats corresponent.
L'any 2002, la Fundació Mare Nostra, que gestiona la residència, va rebre un decret de l'alcalde instant-los a traslladar-se a un nou emplaçament amb una nova llicència abans del 31 de juliol. El termini ha prescrit sense que s'hagi fet cap pas i per això l'Ajuntament ja ha anunciat que aixecarà un expedient de clausura.
Narcís Majó, president de la Fundació Mare Nostra, assegura que el consistori els reclama una llicència corresponent a una gran residència –de més de 25 places–, quan en realitat, la Mare Nostra consta de tres residències independents que no superen les vint places. Per aclarir el cas, la Fundació ha presentat un recurs davant un jutge.
El conflicte es remunta a l'any 95, quan els veïns es van començar a queixar per les molèsties que segons ells els provocaven els avis. Així es va posar de manifest que la residència no disposava de llicència i que «per la normativa vigent, ara no se li podia donar», segons el regidor de Sanitat, Oriol Batista. L'Ajuntament ha d'intentar buscar alternatives, proposant diversos terrenys municipals on es pogués construir una nova residència. La darrera oferta, del desembre del 2002, va ser la Llar Cabanellas. «Un decret ens donava tres mesos per traslladar-nos-hi, però resulta que Cabanellas no és nostra, depèn del que hi vulguin fer els seus propietaris i a més encara està llogada pel Consorci Sanitari del Maresme», explica Narcís Majó. El president també denuncia que fins i tot se'ls ha arribat a denegat una llicència «que nosaltres no havíem demanat». Segons Majó, la residència disposa d'una autorització administrativa concedida l'any 87 per la Generalitat i que ja incloïa la llicència municipal. Majó també defensa que en tot cas, per silenci administratiu, tenen la que van sol·licitar el novembre del 2001. Per Majó, el rerefons de la polèmica pot amagar els interessos d'algun tècnic municipal que vol tancar obsessivament la residència, una de les més econòmiques de la ciutat i amb millor tracte. «Sempre que s'infla el tema coincideix amb què alguna nova residència privada s'ha de potenciar», explica Majó.

Més de vint anys fent-se càrrec dels avis
La residència d'avis Mare Nostra, que gestiona la Fundació del mateix nom, compta amb més de vint anys d'experiència. La primera residència va obrir les seves portes l'any 1981, a la quarta planta de l'edifici situat al carrer de l'Esplanada. Aquest centre, amb només tretze places, va obrir amb la voluntat d'evitar la marginació dels ancians. Poc després, Mare Nostra va obrir una segona residència de dinou places al segon pis del mateix edifici que es va destinar a avis que necessitaven assistència. La darrera de les tres residències que gestiona la fundació, també assistida i amb capacitat per acollir deu avis, es va obrir al primer pis. Actualment, la Fundació Mare Nostra acull, entre les tres residències, un total de 42 avis.
La Fundació Mare Nostra finança les llars d'avis a través de capital privat, de les quotes dels socis i d'una subvenció de la Generalitat. Des del 1990, la Fundació ha negociat un possible trasllat a una residència de nova construcció en un terreny municipal, però els espais cedits per l'Ajuntament fins ara han resultat infructuosos per diversos motius.
La darrera proposta municipal, la Llar Cabanellas, tampoc és factible ja que la finca, que és propietat de la Fundació Cabanellas, està actualment llogat pel Consorci Sanitari del Maresme.

Etiquetes: