Lectura de la declaració. Foto: Ajuntament de Mataró.

L'Ajuntament de Mataró dona suport unànime als metges de l'atenció primària

Tots els grups aproven una declaració institucional en defensa dels professionals mèdics, que aquesta setmana han estat de vaga per reivindicar els seus drets

L'Ajuntament de Mataró s'ha posicionat de manera clara i unànime a favor dels professionals de l'Atenció Primària, servei que reconeix com a "veritable eix del sistema sanitari públic". Així ho afirma la delcaració institucional votada per tots els grups i que l'alcalde, David Bote, ha llegit aquest divendres al matí, després que s'hagi aprovat en una Junta de Portaveus extraordinària. Els professionals dels CAP, i també de l'Hospital de Mataró, així com del conjunt de centres sanitaris públics del país, estan en vaga durant tota aquesta setmana, convocada pel Sindicat de Metges de Catalunya per reclamar més recursos econòmics i materials per fer front a la seva tasca diària. 

"L’Atenció Primària és la columna vertebral del sistema i un element fonamental per a la cohesió social i per la Salut de la ciutadania. Malgrat això, el Govern de la Generalitat ha anat fent perdre el seu pes en el marc del pressupost de Salut i no només per efecte de retallades, ja que el percentatge de pressupost dedicat a l’Atenció hospitalària ha crescut en detriment de l’Atenció Primària", afirma el text. Segons el consistori mataroní, l'atenció primària ha patit en els darrers anys "una progressiva pèrdua de qualitat i funcions" per la manca de professionals, per la sobrecàrrega de treball i pel deteriorament continuat a què estant sotmesos, i molts d’ells en situació de precarietat laboral. "S’han tancat centres i serveis, s’han reduït horaris i els centres primaris estant col•lapsats, sense temps per a fer consultes de qualitat", destaca. 

El Cap de Ronda Prim, durant una de les jornades de vaga

Tal i com s'especifica en el document, en set anys (2010-2017) l’Atenció Primària ha minvat en 1.800 professionals i actualment no es cobreixen les jubilacions. Per aquest motiu el temps d’espera dels usuaris per rebre atenció "supera els cinc dies en la majoria dels casos entre dues i tres setmanes, quant el temps d’espera per ser atès no hauria de ser superior a 48 hores". A més, s'ha reduït el temps de visita per sota dels 8 minuts, quan hauria de ser de 12 minuts, segons reivindiquen els professionals.

La Declaració institucional acorda que l'Ajuntament demanarà a la Generalitat "reconèixer l’Atenció Primària i Comunitària com el veritable eix del sistema sanitari públic", i també la insta a negociar amb el col·lectiu de metges. A més, exigeix planificar i organitzar una estratègia de previsió i millora del servei, i dona suport a les mobilitzacions del col·lectiu. 

 

Etiquetes: