L'Ajuntament de Mataró, seguint el camí d'altres administracions locals i supramunicipals, està en peu de guerra contra Endesa davant l'amenaça del gegant elèctric d'efectuar talls en el subministrament a les famílies en situació de vulnerabilitat que no han pagat els seus rebuts. Aquestes famílies estan amparades per una llei de la Generalitat, però Endesa mai ha estat d'acord amb aquesta normativa. El consistori es podria trobar en la situació d'haver de fer front, de cop i volta, a desenes de famílies de la ciutat sense subministrament elèctric a casa.
La Llei de l’Habitatge, fruit d'una iniciativa legislativa popular i aprovada per unanimitat pel Parlament, ha impedit més de 63.000 talls de subministrament elèctric. Un dels punts d'aquesta normativa que afronta l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, estableix el principi de precaució pel qual no es poden efectuar talls de subministraments a les persones en risc d’exclusió residencial. Una mesura que ha ajudat moltes famílies, tenint en compte que a Catalunya un 8,8% de la població no es pot permetre mantenir l’habitatge a una temperatura adient (Idescat, 2018). A més, un 8,5% de la població catalana arriba amb molta dificultat a fi de mes, segons el mateix Idescat, el que es pot traduir en dificultats per fer front al pagament de factures de subministraments bàsics.
La Llei de l’Habitatge, fruit d'una iniciativa legislativa popular i aprovada per unanimitat pel Parlament, ha impedit més de 63.000 talls de subministrament elèctric
La legislació vigent estableix que les administracions públiques han d’acordar amb les companyies de subministrament d’aigua potable, de gas i d’electricitat la via per garantir que concedeixin ajuts a fons perdut a les persones i unitats familiars en risc d’exclusió residencial, o bé que els apliquin descomptes notables. Endesa, però, mai ha signat cap acord i recentment ha amenaçat d'efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades. Davant d'aquesta situació, la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró, replicant l'acció de moltes altres administracions catalanes, va aprovar una Declaració institucional per fer front al deute dels impagaments de famílies en situació de vulnerabilitat de les factures energètiques a Endesa. El text que ha estat presentat conjuntament pels grups del PSC, En Comú Podem, ERC i Junts per Mataró ha comptat amb tots el vots favorables i l’abstenció de Ciutadans.
El text de la declaració assegura que "l’amenaça d’Endesa a les famílies vulnerables i als ajuntaments és del tot intolerable tant pel fons, menysté la realitat social de la pobresa energètica i la legislació catalana que protegeix les persones vulnerables". A més, constata que és "una amenaça als ajuntaments i a les persones afectades del tot inacceptable". Tal i com recorda la declaració aprovada, milers de famílies pateixen una situació angoixant per l’acumulació de deute amb les empreses, donada la impossibilitat de fer front a les factures energètiques per la seva situació de vulnerabilitat social i l’elevat preu de l’energia. I afegeix que això és "conseqüència d’una mala regulació que afavoreix l’oligopoli elèctric".
Les exigències de l'Ajuntament
L'acord dels partits mataronins dexigeix la retirada de l’amenaça d’ENDESA d’efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat, i demana l’assumpció del deute per part d’Endesa i les empreses subministradores. També vol que es garanteixi que ni les famílies en situació de vulnerabilitat, ni la Generalitat ni les administracions locals hauran de fer front al deute de subministraments bàsic de les famílies vulnerables.