Marta Bosch

L'Ajuntament defineix les bases per a la promoció de la ciutat

El president de l'IMPEM, Toni Civit, ha presentat avui el pla d'actuació per impulsar el turisme a Mataró

El sector de la indústria tèxtil ha estat el motor de l'economia mataronina durant moltes dècades. Avui en dia –i amb la importància que ha anat prenent el sector serveis- Mataró busca obrir nous fronts econòmics i de projecció de la ciutat. La clau l'ha trobada en l'àmbit del turisme, si bé Mataró –a diferència d'altres localitats del Maresme- és una ciutat sense tradició en aquest sentit. Per impulsar aquest sector, l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) ha elaborat el Pla d'Actuació per la Promoció de la Ciutat (PAPC). El document, que recull les bases del què serà l'actuació turística en els propers anys, ha estat presentat aquest matí.

Segons el president de l'IMPEM, Toni Civit, fins ara la ciutat no ha explotat tot el seu potencial turístic tot i comptar amb nombrosos atractius. Tot i això, Civit ha llençat una advertència: “Que ningú es pensi que volem fer de Mataró una ciutat turística com pugui ser Calella, Lloret o Benidorm. Volem crear un producte diferent, perquè aquest model ja existeix”, ha afirmat.

Des d'ara i fins fins l'any 2007 el PACP es basarà en quatre grans pilars. Així doncs, està prevista la creació d'un programa de competitivitat dins el sector, un programa de gestió eficaç del projecte, un programa de productes amb l'elaboració d'una cartera de productes atractius i un programa de promoció i comunicació.

Aquest nou projecte turístic s'impulsarà a través de quatre eixos principals: Mar i Natura, Comerç, Cultura i Tecnològic-Universitari, que s'engloven sota un mateix concepte, el de Mataró, ciutat mediterrània. L'objectiu principal és trobar nous filons de la ciutat que fins ara no havien estat prou aprofitats. En aquest sentit Civit posa com a exemple el cas de la platja de Mataró: “dins l'eix Mar i Natura es potenciarà molt la platja de Mataró. No tant sols pels turistes que puguin venir sinó també com un recurs que oferim a altres comarques que no disposin d'aquest atractiu a les seves ciutats o poblacions”.

Pel que fa a l'eix del Comerç s'intentarà que aquest sigui més competitiu i donant, al mateix temps, un impuls als mercats municipals. Les Santes de Mataró són un altre element a potenciar, en aquest cas dins l'àmbit de la Cultura. La festa Major de Mataró s'ha de convertir, segons el president de l'IMPEM, “en un producte de referència com pugui ser-ho la Patum de Berga. Disposem d'un programa ric i heterogeni i això s'ha de saber vendre”. També s'ha de potenciar el conjunt barroc de la ciutat així com el patrimoni modernista. Per últim, el projecte Tecnocampus és el principal projecte que s'engloben dins l'eix Tecnològic/Universitari.

Un centenar de propostes
En total, el PAPC recull prop d'un centenar de propostes per promocionar els productes turístics de la ciutat fins l'any 2007. Entre les actuacions més immediates hi ha la de la incorporació de Mataró al programa Turisme Blau de la Diputació de Barcelona. També es contempla la incorporació del sector turístic al pacte local per a l'ocupació, la posada en marxa d'una oficina de turisme, la vinculació del comerç a l'eix mediterrani i l'impuls a la creació d'empreses vinculades al sector turístic.

Per tal d'establir les bases del PAPC s'han realitzat 900 enquestes sobre els hàbits dels ciutadans i les possibilitats de la ciutat, així com s'ha fet un inventari dels recursos en l'àmbit turístic i un anàlisi d'altres ciutats de característiques similars a Mataró.

Etiquetes: