-

L'Ajuntament endureix les sancions contra propietaris incívics d'animals

El consistori fa un bon balanç del primer any de gestió de la gossera per part de la Protectora d'Animals

L'Ajuntament de Mataró endurirà en les pròximes setmanes les sancions referents a la brutícia i les molèsties ocasionades per una tinença irresponsable d'animals domèstics. La normativa permet al consistori una multa màxima de 3.000 euros, quan les sancions ronden ara els 60 i 90 euros. Aquesta notícia coincideix amb el primer any de gestió de la Protectora d'Animals de Mataró en el centre d'acollida de la ciutat, on s'ha aconseguit donar en adopció 601 mascotes de les 900 que van entrar. El gran capítol pendent és, però, solucionar la proliferació de les colònies de gats al carrer.

La presidenta de la Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM), Sílvia Serra, ha assegurat que els gats de carrer "són els grans abandonats" i que cal un control més exhaustiu i campanyes d'esterilització per evitar que creixin i es multipliquin les colònies. Es calcula que n'hi ha entre 1.200 i 1.500 felins al carrers de Mataró i a hores d'ara hi ha mitja dotzena de colònies localitzades i controlades que es troben a la zona del Port de Mataró, l'antic Escorxador, les platges, els entorns de la residència Sant Josep i el polígon industrial Pla d'En Boet.

En breu també entrarà en funcionament al Centre d'Acollida d'Animals Domèstics (CAAD) de Mataró, dos espais que sumen 260m² i que estan destinats exclusivament per a gats: un serà per als felins que poden ser adoptats i l'altre per als gats salvatges.

Sancions contra els amos incívics
A l'espera que entri en vigor l'1 de gener del 2007 la Llei de Protecció dels Animals de la Generalitat, l'Ajuntament de Mataró prepara un decret per incrementar les sancions econòmiques pel què fa a conductes irresponsables i incíviques "endurirem de forma important les sancions econòmiques, tenim un marge de fins a 3.000 euros" ha dit el regidor de Benestar Social i Sanitat, Oriol Batista.

Aquestes sancions afectaran conductes com deixar excrements a la via pública o animals que causin molèsties pel que fa a soroll i que fins ara contemplava multes d'entre 60 i 90 euros. Batista ha remarcat que 'per resoldre aquestes situacions ho tenim ben enfocat i tenim eines' tot i que ha instat a "posar per davant la pedagogia i fomentar les campanyes de civisme i informació".

Balanç del primer any de la gestió de la Protectora d'Animals
Oriol Batista, ha qualificat de "molt positiu" el balanç del primer any de gestió per part de la Societat Protectora d'Animals de Mataró. La capital del Maresme està especialment sensibilitzada amb la recollida i anteció de mascotes des que l'any 2001 es van difondre unes imatges en què es mostrava com l'antiga empresa concessionària emprava pràctiques cruels per matar els gats i gossos.

Arran d'un conveni amb el consistori mataroní, des de l' 1 de febrer del 2002 i fins al 12 de juny del 2005, la Fundació Altarriba es va fer càrrec de la gestió convertint-se Mataró en la primera ciutat de l'estat espanyol on no es sacrificaven animals. Els actuals responsables del centre valoren els resultats amb el canvi de gestió i ho atribueixen en gran part, als 476 voluntaris que hi col·laboren, 'sense ells, erradicar l'eutanàsia no hagués estat viable' ha assenyalat la presidenta de la Societat Protectora d'Animals de Mataró, Sílvia Serra que també ha afegit que 'hauria de ser aquest un model a seguir'.

En el primer any de funcionament, el centre d'acollida d'animals domèstics ha registrat una entrada de 900 animals i 863 sortides. D'aquestes, 601 han estat perquè s'ha aconseguit donar la mascota en adopció i 121 han estat casos de particulars que havien perdut el seu gos o gat i l'han recuperat. Com a mesura extraordinària, s'han hagut de practicar 14 eutanàsies per evitar més patiment a l'animal malalt incurable, mentre que s'han registrat 22 baixes més per mort natural.

D'altra banda, pel què fa al tancament el passat 20 de juny de la gossera de Granollers per reformes, Serra ha assenyalat que no han hagut d'agafar cap animal d'allà "primer ens van demanar si podíem agafar 15 gossos i vam dir que sí, però després no vàrem tornar a saber res pel que suposo que els deuen haver reubicat".

Etiquetes: