L’Ajuntament es va comprometre en dues ocasions durant l’any 2011 a lluitar per prevenir els desnonaments. Ho va fer en els plens municipals dels mesos de febrer, a proposta d’ d’ICV-EuiA i la CUP, i de desembre, a partir d’una nova proposta de resolució d’aquests dos grups a la qual s’hi va sumar el PSC. Els acords assumits en ambdues ocasions apostaven per regular la figura de la dació en pagament i la creació per part de l’Ajuntament d’una comissió especial formada per representants dels grups municipals, de la banca, apis i associacions d’afectats per treballar conjuntament en aquestes qüestions. Aquesta comissió, però, encara no s’ha creat.
La CUP va presentar en el ple de gener un prec en relació al desenvolupament d’aquests acords, que va ser acceptat pel govern de CiU. La regidora d’Urbanisme, Montserrat Rodríguez, va assegurar que el govern es planteja “molt seriosament” aquesta comissió, i que són “molt sensibles” a la qüestió dels desnonaments. Volen que en aquesta comissió mixta “hi intervingui el major nombre de persones possibles”. Per aquest motiu, segons va especificar la regidora, han mantingut converses amb el Col·legi d’Advocats, el defensor del ciutadà, diverses entitats financeres, el jutge degà de Mataró, la Cambra de la Propietat o entitats com Jutges per la Democràcia, la Plataforma d’afectats per la hipoteca o Càritas, entre d’altres. “Aquesta comissió ha d’exercir de lobby davant una legislació obsoleta i injusta”, va afegir. La seva creació no s’ha formalitzat, segons Rodríguez, perquè encara s’estan mantenint converses amb diversos agents.
Ajuts urgents
En roda de premsa posterior al Ple, la regidora de Benestar i Família, Olga Ortiz, va especificar que durant l’any 2011 es van atorgar un total de 109 ajuts en concepte d’habitatge i allotjament alternatiu i d’urgència a Mataró.